Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου


Επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πλέον εκτεθειμένα στη νοθεία και αλλοίωση διατροφικά προϊόντα, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο εφαρμοστικός Κανονισμός 299/2013, που προβλέπει την υποχρεωτική από 1/1/2014 καθιέρωση κανόνων ιχνηλασιμότητας του ελαιόλαδου σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ο εν λόγω κανονισμός καλύπτει όλα τα ελαιόλαδα που διατίθενται στο εμπόριο, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται και υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν αντικειμενικά κριτήρια για την αλυσίδα εμπορίας, τις επιχειρήσεις, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, τις αναλύσεις, αλλά και τα κυρώσεις που θα επιβάλλονται.

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει σε εθνικό επίπεδο τις σχετικές κοινοτικές ρυθμίσεις αλλά έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή τους, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Καρασμάνης, από του βήματος της Βουλής σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αθανασίου Πετράκου, την Τρίτη 24 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, απαντώντας επί του θέματος της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ξεκινήσει η απαιτούμενη προεργασία.

Καταλήγοντας, έδωσε την προσωπική του δέσμευση, ως επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μέσα σε ένα εξάμηνο δηλαδή, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και θα εφαρμοστούν, με στόχο την θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του συστήματος πιστοποίησης.

Επίσης, τόνισε πως, όπως δεσμεύτηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τις προσεχείς μέρες ξεκινά διαδικασία, στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, εμπορία και εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε έναν ευρύ, αλλά και στοχευμένο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο βέβαια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, άμεσα και επείγοντα σημαντικά θέματα που άπτονται σε βασικά μας προϊόντα. Στο διάλογο αυτό θα κληθούν φυσικά και οι οργανώσεις και οι φορείς που έχουν να κάνουν με το ελαιόλαδο κι ένα από τα θέματα που θα τεθούν θα είναι η ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε το νέο αυτό πλαίσιο να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου