Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«Πατάτα»… η φετινή παραγωγή



Αντιμέτωποι με τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών βρίσκονται οι παραγωγοί της φημισμένης πατάτας Νευροκοπίου, ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπληξαν την περιοχή. Το πρόβλημα ενδέχεται να έχει επίδραση και στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται ιδιαίτερα «ψηλά» στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων του τελευταίου μήνα η φετινή παραγωγή πατάτας σάπισε σχεδόν ολοσχερώς, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα φυτά που έσπειραν οι αγρότες σάπισαν εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, είτε δεν φύτρωσαν καθόλου, με αποτέλεσμα να πάνε χαμένα τα έξοδα σποράς, αλλά και να είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η περιοχή να μην έχει εισόδημα από τις πατάτες την εφετινή χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγροτική οικονομία.

Παράλληλα, η παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων δημιούργησε ένα ακόμα πρόβλημα, με δεδομένο ότι αρκετοί από τους παραγωγούς δεν πρόλαβαν να σπείρουν τίποτα και φυσικά δεν θα έχουν παραγωγή από εδώ και πέρα, πράγμα που επίσης σημαίνει μεγάλη ζημιά γι’ αυτούς, καθώς ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν μπορεί να αποζημιώσει τις ζημιές μιας σποράς δεν έγινε.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και χρειαζόμαστε άμεση παρέμβαση από την πολιτεία. Τα περισσότερα χωράφια είναι γεμάτα πατάτα με σαπίλα, κάτι που σημαίνει πως αν θέλουμε να έχουμε εισόδημα τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να ξανασπείρουμε. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να επωμιστούμε νέα έξοδα, τα οποία ανέρχονται με πρόχειρους υπολογισμούς στα 200 ευρώ το στρέμμα», δήλωσε στο paseges.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, κ. Γιάννης Καπαντζάκης.

Πέρσι, οι παραγωγοί της περιοχής, σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, εισέπραξαν περί τα 30-40 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό που πούλησαν, αλλά φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να έχουν εισόδημα.

Το θέμα απασχόλησε τους τοπικούς φορείς που συναντήθηκαν πρόσφατα, για να συζητήσουν και αποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να εξετάσει καλύτερα τα θέματα που υπάρχουν και να εγκρίνει τις ανάλογες αποζημιώσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκε η έκταση της καταστροφής και η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί και τονίστηκε ο χαρακτήρας της μονοκαλλιέργειας που έχει η πατάτα για την περιοχή, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα των καταστροφών πολύ δυσμενέστερα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Στοιχεία για την ονομαστή πατάτα
Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που ξεχωρίζει για τη μεγάλη διατροφική της αξία, ενώ πρόκειται για κηπευτικό που περιέχει 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία.

Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στην Ευρώπη ήταν οι Ισπανοί(1.454) και μετά οι Γάλλοι (1.540), υπό την καθοδήγηση του περίφημου Παρμαντιέ, του οποίου το όνομα φέρουν πολλές παρασκευές του προϊόντος.

Η καλλιέργεια στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου έχει σημαντική παράδοση και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1.920. Η ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται εκεί οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.

Ο συνδυασμός ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και στην αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2002 η ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων», όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και επομένως τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.

Ιστορικό της ΕΑΣ Δράμας
Η Ένωση Δράμας συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα στην περιοχή του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, την οποία επεξεργάζεται στο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο συσκευαστήριό της. Είναι κυρίαρχη καλλιέργεια στην περιοχή. Μετά την αναγνώρισή της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει υψηλή θέση στην ζήτηση των καταναλωτών, ενώ κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 3, 5, 25, 30 και 50 κιλών.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου