Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Πακέτο μέτρων για αγρότες με φθηνότερο πετρέλαιο, από το υπ. Οικονομικών


Το υφιστάμενο σύστημα, σύμφωνα με καταγγελίες των παραγωγών, έχει ανεβάσει σημαντικά κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, γεγονός που αντανακλά και στον καταναλωτή.
Με βάση το υφιστάμενο σύστημα οι αγρότες αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή με το σύνολο του φόρου ενσωματωμένο. Στη συνέχεια και μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και διασταυρώσεις του επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Η διαφορά αυτή διαμορφώνεται στα 264 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ωστόσο, η ποσότητα για την οποία τους επιστρέφεται ο ΕΦΚ δεν προκύπτει με βάση την κατανάλωσή τους αλλά με αντικειμενικά κριτήρια. Για κάθε είδος καλλιέργειας έχουν καθοριστεί συντελεστές λίτρων ανά στρέμμα. Ο αγρότης εισπράττει τον ΕΦΚ με βάση το είδος αλλά και την συνολική επιφάνεια των καλλιεργειών του.

Το σύστημα αυτό δεν ικανοποιεί τους αγρότες οι οποίοι αναγκάζονται να εκταμιεύουν σημαντικά ποσά για τις καλλιέργειές τους και στη συνέχεια να περιμένουν για την επιστροφή του ΕΦΚ.

Στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν ένα νέο σύστημα το οποίο στοχεύει στο να μειώσει άμεσα την επιβάρυνση των αγροτών. Η λύση που προωθείται προβλέπει την απευθείας διάθεση στους αγρότες αφορολόγητου πετρελαίου για την παραγωγή τους μέσα από ένα νέο σύστημα καταγραφής των διακινούμενων ποσοτήτων και των αναγκών κάθε παραγωγού.

Εξετάζονται επίσης και σενάρια για την αύξηση της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου ή ακόμη και η επιδότηση με βάση τις προσκομιζόμενες από τους παραγωγούς αποδείξεις αγοράς πετρελαίου.

Η τελική μορφή που θα πάρουν τα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ ; ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου