Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ε.Ν.Α Λακωνίας :Διακανονισμό για το κομμένο πριμ του 2009

Την «αποζημίωσή» τους για το μειωμένο στο μισό πριμ πρώτης εγκατάστασης που αποφάσισε ξαφνικά η κυβέρνηση το 2010, ζητούν οι Νέοι Αγρότες της προκήρυξης του 2009, προτείνοντας εξωδικαστικό κανονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προτείνεται να δοθεί στους δικαιούχους απαλλαγή 50% από τις εισφορές του ΕΛΓΑ και 50% από παλιές οφειλές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση των εκπροσώπων των Ενώσεων Νέων Αγροτών με τον υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, την περασμένη Τρίτη, οι πέντε Ενώσεις πρότειναν να δοθεί στους δικαιούχους του προγράμματος απαλλαγή κατά 50% από τις εισφορές του ΕΛΓΑ και κατά 50% από παλιές οφειλές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, μέχρι του συνολικού ποσού των 8.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 το πριμ των Νέων Αγροτών είχε κοπεί από τα 30.000-40.000 ευρώ στα 15.000-20.000 ευρώ. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι προσέφυγαν στη διακιοσύνη και έκτοτε η υπόθεση ακολουθεί τον δρόμο της. Οι Νέοι Αγρότες είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν την αγωγή κατά του Δημοσίου, εφόσον συμφωνήσει το υπουργείο στον ιδιότυπο αυτό «διακανονισμό».
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας, Δημήτρης Σταματάκος, είναι «πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα με την άδικη και αδιανόητη υπουργική απόφαση, που έκοψε στο μισό τη χρηματοδότηση των Νέων Αγροτών του προγράμματος του 2009, και που ακόμα τους ταλαιπωρεί με τόσες αβάσιμες και κακές υπουργικές προτάσεις-αποφάσεις.
Όπως θα πρέπει να θυμάστε, το 2009 υπήρχε υπουργική απόφαση, που ένας νέος έπρεπε να μιλήσει με τους γονείς του, με τους συγγενής του, με τους φίλους του, με τις Ενώσεις Νέων Αγροτών με τους γεωπόνους, με τους βουλευτές τους, αν θα πρέπει να συμμετέχει ή όχι στην προκήρυξη αυτή».
Το κριτήριο ήταν «αν τα χρήματα που θα λάμβανε ως πριμ θα ήταν αρκετά να δημιουργήσει μία βιώσιμη επιχείρηση, θα ήταν αρκετά να φτιάξει ένα σπιτικό στον τόπο του», εξηγεί ο κ. Σταματάκος και προσθέτει: «Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα για το παρελθόν, αλλά μας ενδιαφέρει μόνο το μέλλον μας και οι τόποι μας. Με γνώμονα την οικονομική δυσπραγία μας και του τόπου μας, σας θέτω τις προτάσεις μας.
Ανάλογα με τα ποσά που κόπηκαν από τον κάθε νέο: 
1) Να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες (Ο.Γ.Α.) ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
2) Να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες (ΕΛΓΑ) πάλι ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
3) Φορολογικές υποχρεώσεις με βάση τις οικονομικές δυνατότητες.
4) Όσοι έχουν κάνει σχέδιο βελτίωσης να εγγυηθεί το κράτος μέχρι το ποσό που στερήθηκε ο δικαιούχος.
5) Ακόμα η πολιτεία θα μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της διορθώνοντας τις αδικίες μέσω του εθνικού αποθέματος όπου υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.»
ΠΗΓΗ :agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου