Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

42 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι πατάτες


Στα 42 λεπτά είναι η τιμή της φρέσκιας πατάτας που βγαίνει αυτές τις μέρες στα κτήματα του Μπουρνιά. Καλύτερη κατά 3 περίπου λεπτά είναι η τιμή για τις πατάτες που πάνε απευθείας σε χονδρέμπορους. Τα κτήματα που δεν έχουν ζημιά αποδίδουν έως 3,5 τόνους το στρέμμα ή 1.470 ευρώ ανά στρέμμα.
Στα κτήματα που δεν έχουν ζημιές και οι αποδόσεις είναι καλές -και θα βελτιώνονται το επόμενο διάστημα- οι τιμές αφήνουν κάποια χρήματα στους παραγωγούς. Ρόλο παίζουν και τα αποθέματα πατάτας που υπάρχουν φέτος. 
Η παραγωγή θα ενταθεί από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της χώρας, για το πασχαλινό τραπέζι.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, που βγάζει πατάτες, μας ενημέρωσε ότι «η τιμή για την τυποποίηση είναι στα 42 λεπτά, με τάσεις ανοδικές. Στα 45 λεπτά είναι η τιμή για την πατάτα που πάει σε εμπόρους σε διάφορες πόλεις της χώρας (π.χ. Πρέβεζα, Αργος, Χαλκίδα, Λαμία)». Παρατήρησε πως «η απόδοση είναι από 3 μέχρι 3,5 τόνους το στρέμμα στα κτήματα που δεν έχουν ζημιά» και σημείωσε: «Οσα έχουν ζημιές "μπαίνουν μέσα". Υπάρχουν αποθέματα με πατάτες Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας. Μέχρι και το Νευροκόπι είχε κρατήσει πατάτες. Πρέπει να έχεις καλή απόδοση για να βγάλεις κάτι με 40 - 42 λεπτά. Αν δεν έχεις καλή απόδοση...».
Πατάτες έβγαζε την Τετάρτη και ο παραγωγός Πέτρος Φραγκισκάκης, που τις έδινε με 42 λεπτά στην τυποποίηση. «Αν μείνουν στα 40 - 42 λεπτά και έχει απόδοση το κτήμα, κάτι μπορείς να κάνεις», μας είπε και παρατήρησε: «Επρεπε να έχουν 60 λεπτά, γιατί έχουν πολλαπλασιαστεί τα έξοδα. Στα δύο πρώτα κτήματα πήγα καλά, αυτό όμως έχει ζημιά από τις βροχές, κράτησε νερά».
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας ο γεωπόνος ποιοτικού ελέγχου Κυριάκος Σκούλικας και ο προϊστάμενος Γιάννης Κυριακόπουλος μας επεσήμαναν ότι «οι πατάτες είναι ποιοτικές. Δεν είναι πράσινες και χτυπημένες. Βοήθησαν ο ήπιος χειμώνας και γενικά οι καλές καιρικές συνθήκες. Οι αποδόσεις θα ανέβουν, θα τις ευνοήσει ο καιρός. Οι γεωπόνοι πραγματοποιούμε ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας. Και φέτος ευρύτερα στη χώρα υπάρχει αυτόματο σύστημα ελέγχου με ανάλυση κινδύνων, μέσα από βάση δεδομένων του υπουργείου. Πρόκειται για στοχευμένους ελέγχους με βάση το Μητρώο Εμπόρων».

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/35921-patates-freskies

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου