Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σύσκεψη για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σήμερα στο ΥΠΑΝ


Με ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και τις προοπτικές τόνωσης της εξαγωγικής του δραστηριότητας θα ασχοληθεί ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 στο υπουργείο Ανάπτυξης, (Νίκης 5-7, 3ος Όροφος).
Της σύσκεψης θα προεδρεύσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των Τραπεζών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Δίας) έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν με τη μετοχοποίηση του δανεισμού τους και αναμένουν από τις τράπεζες έγγραφο με τους όρους αναδιάρθρωσης και τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση του κλάδου. Οι τράπεζες ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και το 21% της Σελόντα. Ωστόσο όπως αναφέρουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι χρηματοδότριες τράπεζες στο θέμα κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για το μέλλον του κλάδου που ενώ έχει δυναμική εξαγωγική παρουσία, με το 85% της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό και τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως, έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της καθυστέρησης στην εξυγίανση των δανείων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού. Κάτι που μεταφράζεται σε αξία εξαγωγών μόνο για το α' εξάμηνο του 2013 στα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατατάσσει το συγκεκριμένο προϊόν τέταρτο πιο σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές και δεύτερο, μετά το ελαιόλαδο, σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των αγροτικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου