Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Άκαρπη η συνάντηση των αγελαδοτρόφων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Άκαρπη η συνάντηση των αγελαδοτρόφων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης


Την αντικατάσταση του γάλακτος «μακράς διαρκείας» από τον χαρακτηρισμό ως «γάλα με επιμηκούμενη διάρκεια ζωής», αντί της επιμήκυνσης της διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, ζήτησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησής τους με υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, την οποία χαρακτήρισαν τελικά «άκαρπη».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, και όπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στις 13.00, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που γίνονται εδώ και ένα χρόνο περίπου, δηλαδή από την εποχή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης: για την αφαίρεση του όρου «φρέσκο» και την δημιουργία δύο τύπων γάλακτος, ο ένας χαμηλής και ο άλλος υψηλής παστερίωσης, και όσον αφορά τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αλλαγή του status στα γιαούρτια και τα τυριά ώστε να μπορούν να δημιουργούνται από σκόνη γάλακτος, έφεραν αποτελέσματα καθώς η κυβέρνηση έδειξε να υπαναχωρεί στο δεύτερο σημείο, Δηλαδή απέσυρε την πρόταση για χρήση σκόνης γάλακτος στην Παρασκευή γιαουρτιού και τυριών, κατά δήλωση του υφυπουργού κ. Σκορδά, αλλά παραμένει το θέμα της αλλαγών για την διάρκεια του «φρέσκου γάλακτος».

«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», δήλωσε  ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους. «Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή, «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ».

Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Στην συνέχεια οι αγελαδοτρόφοι μετέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου