Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πνίγονται οι ιχθυοκαλλιέργειες

Πνίγονται οι ιχθυοκαλλιέργειες


Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ο Φεβρουάριος - κατά τον οποίο αναμενόταν να ανακοινωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του κλάδου - παρήλθε χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια ουσιαστική κίνηση από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών, με αποτέλεσμα η θέση των επιχειρήσεων να δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα. Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός εντείνεται επικίνδυνα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να απολέσει η χώρα μας τα πρωτεία στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου από την Τουρκία.
Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό το ενδεχόμενο εκτιμάται ότι έχει η σωτηρία ή μη της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς εάν χαθεί ο όγκος της παραγωγής της, μειώνεται σημαντικά η συνολική παραγωγή της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγή το 2013 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περί τους 119 χιλ. τόνους, με την παραγωγή της Τουρκίας να φθάνει ήδη τους 85-90 χιλ. τόνους. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα, η απουσία χάραξης και εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου για τον κλάδο εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από την υποχώρηση αυτή της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Αντίθετα η Τουρκία, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που συνδυαζόμενο με την οργανωμένη προώθηση των προϊόντων της σε νέες αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής και την καθετοποίηση της παραγωγής μπορεί να εκτοπίσει τα ελληνικά προϊόντα εφόσον δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

Οπως έχει γίνει γνωστό, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Δίας) έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν με τη μετοχοποίηση του δανεισμού τους και αναμένουν από τις τράπεζες το έγγραφο με τους όρους αναδιάρθρωσης και τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση του κλάδου. Οι τράπεζες ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και το 21% της Σελόντα. Ωστόσο όπως αναφέρουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι χρηματοδότριες τράπεζες στο θέμα όλο αυτό το διάστημα κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για το μέλλον του κλάδου που ενώ έχει δυναμική εξαγωγική παρουσία με το 85% της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό και τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως, έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της καθυστέρησης στην εξυγίανση των δανείων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει ο κλάδος τη σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη. Στην ευρεία σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων του κλάδου, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και στελέχη του ΤΧΣ.

Το ενδεχόμενο συνέχισης της αβεβαιότητας και μη εξεύρεσης λύσης, τη στιγμή που οι τιμές στα βασικά είδη ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αυξηθεί άνω του 1 ευρώ το κιλό σε τιμές χονδρικής, θέτουν σε κίνδυνο και τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού. Κάτι που μεταφράζεται σε αξία εξαγωγών μόνο για το α' εξάμηνο του 2013 στα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατατάσσει το συγκεκριμένο προϊόν τέταρτο πιο σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές και δεύτερο, μετά το ελαιόλαδο, σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των αγροτικών προϊόντων.



πηγή: kerdos.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου