Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

''Ασπίδα'' προστασίας κατά του καρκίνου του πνεύμονα το σκόρδο

σκόρδο, τη θεραπείαΟι επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν άλλη μία ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου, που το καθιστά "ασπίδα" προστασίας και κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Σύμφωνα με μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα:
*μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα σχεδόν κατά 50%.
*προστατεύει ακόμη και τους καπνιστές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, το οποίο δεν ξεπερνά το 30%.
*παρέχει προστασία και στα άτομα που εκτίθενται πολύ στον καπνό που βγάζουν τα μαγειρικά έλαια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο οποίος,  σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες,  θεωρείται σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση της ασθένειας.
Ειδικότερα, η επιστημονική μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της επαρχίας Τζιανγκσού στην Κίνα, ενώ συμμετείχαν σ' αυτήν 4.500 υγιή άτομα και 1.424 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ευεργετική δράση του σκόρδου οφείλεται στην αλισίνη, που είναι η βασική του θειούχα ουσία και ελευθερώνεται όταν οι σκελίδες κόβονται ή συνθλίβονται.
Η αλισίνη είναι εκείνη που του προσδίδει επίσης την έντονη οσμή του και δρα όπως τα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου έχουν αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελέτη του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας, η οποία έδειξε ότι το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στο έντερο σχεδόν κατά 35%.
Επίσης, άλλες  μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου, αλλά και από πολλές ασθένειες που προσβάλλουν τους πνεύμονες.
Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα αν οι προστατευτικές ιδιότητες του σκόρδου διατηρούνται και μετά το μαγείρεμα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ