Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

«Μάχη» για την διεθνή κατοχύρωση της φέτας στην Βουλή




«Πυρ ομαδόν» δέχθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια συζήτησης χθες, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, επίκαιρης επερώτησης δέκα ανεξάρτητων Βουλευτών για θέματα διεθνούς προστασίας της φέτας και ειδικά για την επικείμενη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά.
Τα πυρά προήλθαν τόσο από τους δέκα Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, και συγκεκριμένα των κ.κ. Γ. Κασαπίδη, Π. Μουτσινά, Χ. Αηδόνη, Θ. Παραστατίδη, Οδ. Βουδούρη, Α. Λοβέρδου, Ν. Σταυρογιάννη, Ι. Κουράκου, Μ. Μπόλαρη και Δ. Ανδρουλάκη, όσο και από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης,, αλλά και από την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου.
 
Η επίκαιρη ερώτηση απευθυνόταν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού, και ο κ. Μηταράκης κλήθηκε να βγάλει τα «κάστανα από την φωτιά» ελλείψει των υπολοίπων. Σημειώνεται πως η απουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχολιάστηκε ιδιαιτέρως επικριτικά από τους Βουλευτές, θεωρούμενος ως ο πλέον αρμόδιος.
 
Ο πρώτος επερωτών βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θα μπορεί το λευκό τυρί του Καναδά να ονομάζεται «τύπου φέτα» κι ως εκ τούτου εκχωρείται το όνομα χρήσης στον Καναδά. «Επιχειρείται να δοθεί το φυσικό μας μονοπώλιο από την πίσω πόρτα κι αυτό είναι αυτοκτονία» είπε, και κάλεσε τον υφυπουργό να ασκήσει βέτο για το θέμα ή να το αποσύρει από την διαπραγμάτευση.
 
Απαντώντας ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι στην ΕΕ όπου άλλωστε εξάγεται το 85% των συνολικών μας εξαγωγών υπάρχει μόνο η Ελληνική Φέτα ενώ σημείωσε ότι ο Καναδάς δέχθηκε να κατοχυρώσει επί της αρχής τη Φέτα ως ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. «Κι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο δεδομένου ότι ο Καναδάς, απέναντι στη δική μας πραγματικότητα, αντέτεινε τη δική του: Αυτήν της κατοχύρωσης ενός προϊόντος μέσω εμπορικών σημάτων "trade marks". Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές» εξήγησε ειδικότερα.
 
Επίσης, κλίνοντας ανέφερε πως από αυτή την τρίωρη σχεδόν συνομιλία ακούστηκαν πολλά σημαντικά πράγματα για την ελληνική φέτα, αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν την Κυβέρνηση οι επερωτώντες Βουλευτές ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς τη συμφωνία απ’ ό,τι είμαστε με τη συμφωνία.
 
Για περισσότερα:
 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου