Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε την πρώτη Αγορά Παραγωγών μέσα στην AGROTICA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε σε παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της AGROTICA
Επισκέφθηκε τα περίπτερα της Έκθεσης και την πρώτη Αγορά Παραγωγών
1-2-2014 AGROTICA 1Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 25η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων ΑGROTICA, συμμετείχε στην Ημερίδα που πραγματοποίησε, χθες, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Επιστήμης των οπωροκηπευτικών, το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα «Υγιές και κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό: βασική προϋπόθεση αγροτικής ανάπτυξης». 
Την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της έρευνας επεσήμανε ο Υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του. «Είναι προσωπικό μου στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν ξαναζωντανέψουμε αυτούς τους τομείς». Για αυτό το σκοπό το Υπουργείο προχωρά στην πρόσληψη 100 νέων ερευνητών και την απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων, οι οποίοι θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα.
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της νεολαίας της Ευρώπης για το 2014. Εμείς ως Υπουργείο θέλουμε να υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, τους επιστήμονες, να μην μεταναστεύσουν. Η χώρα μας κάθε χρόνο ‘’βγάζει’’ περίπου 60 διδάκτορες. Εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε στη χώρα μας, να μη φύγει κανείς».
Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της σποροπαραγωγής και του πολλαπλασιαστικού υλικού με απώτερο στόχο «βελτιωμένες καλλιεργητικές τεχνικές που θα στηρίξουν το οικοδόμημα που λέγεται υψηλή παραγωγικότητα με παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας που πληρούν τα χαρακτηριστικά υγιεινής και ασφάλειας. Και όλα αυτά βέβαια εξασφαλίζοντας την οικονομικότητα και ανταγωνιστικότητα της δραστηριότητας του γεωργού».
«Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε είναι ο δρόμος της ποιότητας»
1-2-2014 AGROTICA 4Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα «Ιχνηλασιμότητα- Ελληνοποιήσεις».
«Στρατηγική επιλογή μας στο Υπουργείο, είναι η στροφή προς μία γεωργία ποιότητας και όχι χαμηλού κόστους. Μία γεωργία με πιστοποίηση στις διαδικασίες της, αλλά και στα παραγόμενα προϊόντα της. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα απαραίτητα εργαλεία που θα αποδεικνύουν, ανά πάσα στιγμή σε όλους, την ποιότητα που φέρουν τα προϊόντα μας» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.
Μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις των σύγχρονων μεθόδων ιχνηλασιμότητας, όπως της γονιδιωματικής τεχνολογίας, οι οποίες, όπως είπε, είναι σημαντικές για την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ από την απομίμηση και τη διατήρηση της προστιθέμενης αξίας και ποιότητας του προϊόντος. «Είναι τα εργαλεία που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, εκτενείς έρευνες πάνω στις γονιδιωματικές τεχνολογίες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας που βασίζονται στο DNA. Η ανάλυση του DNA έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα όρια του συμβατικού ελέγχου ταυτοποίησης και των διαδικασιών ιχνηλασιμότητας. Οι διαφορετικές εφαρμογές που μπορούν να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν: ταυτοποίηση των ειδών, ιχνηλασιμότητα της φυλής, καθορισμός του φύλου, και ταυτοποίηση και διάκριση διαφόρων φυτικών ειδών, ακόμα και ποικιλιών ενός καλλιεργούμενου είδους, όχι μόνο στο σπόρο ή στην καλλιέργεια, αλλά και στα μεταποιημένα τρόφιμα που παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαυτάρης στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ του τόπου μας, που πλέον έχουν ανέλθει στα 101, λέγοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε, ο δρόμος της ποιότητας».
Επίσκεψη στα περίπτερα της AGROTICA
Αμέσως μετά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε σο περίπτερο που διατηρεί το Υπουργείο στην AGROTICA και1-2-2014 AGROTICA 3 συνέχισε με τα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκθέτες και παραγωγούς. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι «εντυπωσιασμένος από το μέγεθος της έκθεσης, την ποικιλομορφία της και τον αριθμό των επισκεπτών. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη έκθεση που είναι κλαδική έχει τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα και τόσο πολλούς εκθέτες από όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι ενδεικτικό της στροφής του κόσμου στον παραγωγικό ιστό, τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της μεταποίησης. Εντυπωσιακό είναι ότι βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τον αγροτικό τομέα».
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε την πρώτη Αγορά Παραγωγών μέσα στην AGROTICA
1-2-2014 AGROTICA 2Τέλος ο Υπουργός επισκέφθηκε την Αγορά Παραγωγών που λειτουργεί μέσα στην AGROTICA με τη συμμετοχή της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λακωνίας, Χαλκιδικής και Σερρών. Τη σημασία των farmers markets εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισημαίνοντας ότι οι αγορές παραγωγών θεσμοθετήθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. «Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό. Ολοκληρώθηκε το θεσμικό του πλαίσιο και μαζί με τα πολυαγροκτήματα που μόλις θεσπίστηκαν, την οικοτεχνία που είναι επίσης ένας νέος θεσμός θα βοηθήσουν να κάνουμε τη γεωργία ξανά πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαυτάρης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου