Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αγελαδοτρόφοι για τις προτάσεις σχετικά με το γάλα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αγελαδοτρόφοι για τις προτάσεις σχετικά με το γάλα

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό είχαν την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς κ. Θανάσης Βακάλης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Μωραΐτης, με αντικείμενο τις προτάσεις που φέρεται να υιοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το γάλα ημέρας.
Τόσο τα μέλη του συνδέσμου όσο και τα μέλη του συνεταιρισμού εξέφρασαν στον κ. Κ. Αγοραστό την αγωνία τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία, όπως υποστήριξαν, θα οδηγήσει τον κλάδο τους σε αφανισμό και ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Θανάσης Βακάλης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη πως «σκόπιμα κάποιοι, δια της πλαγίας οδού, επιχειρούν να εμπλέξουν τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς στις προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία νέου κωδικού γάλακτος που θα είναι γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια 2-3 μέρες. Διάφοροι κύκλοι επικαλούνται το δικό μας παράδειγμα με τους Αυτόματους Πωλητές, ως σημείο αναφοράς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, καθώς στην ουσία στοχεύουν να περάσουν το συγκεκριμένο μέτρο αντί να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμά μας ως μοντέλο τοπικής ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο κ. Βακάλης και συνέχισε: «Ο ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς είναι κάθετα αντίθετος τόσο με την πρόταση για γάλα 2-3 ημερών, όσο και για την όποια επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, καθώς εκτός του ότι θα οδηγήσει σίγουρα σε συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και υποκατάστασή της από εισαγόμενο γάλα, στερείται παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Δεν γίνεται το γάλα το οποίο υπόκειται στη μικρότερη δυνατή θερμική επεξεργασία, δηλαδή παστεριώνεται στους 71,7 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα και αποδεδειγμένα διαρκεί 5 μέρες, να λέμε τώρα ότι διαρκεί 2 μέρες».

Ο κ. Απ. Μωραϊτης τόνισε πως οποιαδήποτε εφαρμογή των μέχρι στιγμής προτάσεων του ΥΠΑΝ θα οδηγήσει σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου της εγχώριας Αγελαδοτροφίας με άμεσες συνέπειες και στη Γεωργία και στην Γαλακτοβιομηχανία. Εξέφρασε επίσης στον Περιφερειάρχη τη διαφωνία του και για το ζήτημα της παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού από σκόνη τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να κερδίζονται στο εξωτερικό δικαστικές μάχες για την ελληνικότητα του γιαουρτιού και εμείς στην Ελλάδα να νομοθετούμε υπέρ της παρασκευής από εισαγόμενο γάλα σκόνη.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σε μια χώρα η οποία προσπαθεί να ανακάμψει, είναι αυταπόδεικτο ότι χρειάζεται να στηριχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας και κυρίως οι παραγωγοί. Μελέτες έχουν καταγράψει ότι η κτηνοτροφία έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή σε θέσεις εργασίας από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Δηλαδή για κάθε ένα κτηνοτρόφο δημιουργούνται 17 θέσεις εργασίας, κάτι που δεν εμφανίζεται σε κανένα άλλο κλάδο τόσο έντονα.

Στηρίζουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που «μοχλεύουν» την πραγματική οικονομία και είναι στις δουλειές τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους στην πατρίδα μας, θεωρούμε ότι τα ελληνικά προϊόντα γάλακτος και κρέατος είναι ασύγκριτης ποιότητας και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής γάλακτος και κρέατος, τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι ελλειμματική.

Ακούσαμε με προσοχή τις θέσεις που μας ανέπτυξαν. Η επιχειρηματολογία τους είναι ισχυρή και αν μη τι άλλο η κυβέρνηση οφείλει και να τους ακούσει, να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν και να υιοθετήσει τις θέσεις τους», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, ο Κώστα Τσέτσιλας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς, ο Νίκος Σδάνης και ο Κώστας Τανός, μέλη του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου