Στη µείωση των εισαγωγών πορτοκαλιών από
Τρίτες χώρες και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης αναµένεται να
οδηγήσει η φετινή αύξηση της παραγωγής στην Ε.Ε., σύµφωνα µε πρόσφατα
στοιχεία του αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.
Πιο συγκεκριµένα, την εµπορική περίοδο 2013-2014, η ευρωπαϊκή παραγωγή
πορτοκαλιών αναµένεται να αυξηθεί κατά 12%, εξαιτίας των ευνοϊκών
καιρικών συνθηκών, φτάνοντας τους 6,6 εκατ. τόνους, ενώ η εγχώρια
κατανάλωση της Ε.Ε. αναµένεται να αυξηθεί στους 5,6 εκατ. τόνους.Το εµπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης στα πορτοκάλια είναι ισχυρά ελλειµµατικό, αφού κάθε χρόνο εισάγει πορτοκάλια αξίας 700 εκατ. δολαρίων από χώρες όπως η Νότιος Αφρική, η Αίγυπτος και η Ουρουγουάη. Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών πορτοκαλιών διαµορφώνονται στα επίπεδα των 400.000 τόνων σηµειώνοντας ανοδικές τάσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Για την παραγωγή χυµού πορτοκαλιού θα χρησιµοποιηθούν 1,29 εκατ. τόνοι πορτοκαλιών.
Στις µεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες όπου και καλλιεργούνται τα πορτοκάλια, η µέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση διαµορφώνεται στα 25 κιλά.
Η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών εκτιµάται πως θα είναι αυξηµένη κατά 4,3% την τρέχουσα εµπορική περίοδο, φτάνοντας τους 970.000 τόνους, µε την ποιότητα και το µέγεθος των καρπών να είναι πολύ καλά. Η ισπανική παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται στα 3,4 εκατ. τόνους, υψηλότερη κατά 15% σε σύγκριση µε πέρυσι, αν και Iσπανοί παράγοντες της αγοράς εκτιµούν πως οι υψηλές θερµοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων το φθινόπωρο, είχαν αρνητική επίδραση στο µέγεθος και το χρώµα των καρπών.
Aντίστοιχα, στην Ιταλία η παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται αυξηµένη κατά 12%, φτάνοντας τους 1,9 εκατ. τόνους. Η παραγωγή των κόκκινων πορτοκαλιών αναµένεται να αυξηθεί κατά 17% σε σχέση µε πέρυσι.
Την περσινή εµπορική περίοδο η αξία των εισαγωγών χυµού πορτοκαλιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε τα 1,5 δισ. δολάρια, ενώ των εξαγωγών περιορίστηκε στα 142 εκατ. δολάρια. Η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι ο κύριος προµηθευτής χυµού πορτοκαλιού στην Ε.Ε. προµηθεύοντας την µε το 85% των συνολικών εισαγωγών της. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ µε εξαγωγές 19,8 εκατ. τόνων προς την Ε.Ε.
Για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή:
Μανταρίνια
Εκτός από την αύξηση της παραγωγής στα μανταρίνια τα στοιχειά του USDA δείχνουν επίσης ότι την περίοδο 2011/12 η Ελλάδα εξήγαγε 74.838 τόνους. Οι χώρες κατά σειρά ήταν η Ρουμανία (19.478 τόνους), η Βουλγαρία (13.868 τόνους) και η Σερβία (8.080 τόνους). Την ίδια περίοδο η Ελλάδα εισήγαγε 3.362 τόνους νωπών μανταρίνια, κυρίως από την Ιταλία (1.696 τόνους) και την Κύπρος (768 τόνους).
Λεμόνια
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή λεμονιών την περίοδο 2013/14 – όπως προαναφέραμε – κάνουν λόγο για σταθεροποίηση σε σχέση με πέρσι. «Οι βασικές περιοχές παραγωγής είναι οι Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας και Πειραιά. Η σημαντικότερη ποικιλία λεμονιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Maglini», σημειώνει το USDA. Επίσης, τονίζετε ότι η κατανάλωση λεμονιών στην Ελλάδα προβλέπεται να μείνει επίσης σταθερή. «Την περίοδο 2011/12, η Ελλάδα εισήγαγε 31.384 τόνους λεμόνια, κυρίως από την Αργεντινή (15.770 τόνους), την Τουρκία (5.903 τόνους), και την Ιταλία (4.354 τόνους). Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εξήγαγε 5.922 τόνους λεμόνια, κυρίως στη Ρουμανία (2.407 τόνους) και τη Βουλγαρία (2.137 τόνους)», αναφέρουν τα στοιχεία του USDA.
Γκρέιπφρουτ
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας για τα Γκρέιπφρουτ, η παραγωγή τους στην Ελλάδα προβλέπεται να παραμείνει σταθερή σε σχέση με πέρσι όπως επίσης και η κατανάλωση. Η έκθεση του USDA σημειώνει επίσης ότι την περίοδο 2011/12 η Ελλάδα εξήγαγε 1.676 τόνους γκρέιπφρουτ σε χώρες όπως η Βουλγαρία (620 τόνους) και η Ρουμανία (452 τόνους). Την ίδια περίοδο εισήγαγε 3.128 τόνους, κυρίως από τη Νότια Αφρική (1.165 τόνους), τη Κύπρο (530 τόνους) και την Κίνα (415 τόνους).
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου