Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Επιμένει η Τρόικα στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, γιαούρτη, ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα

Ως κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζει η τρόικα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΑΣΑ, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου γάλακτος, η χρήση σκόνης γάλακτος για το γιαούρτι και η πρόσμιξη ελαιολάδων με σπορέλαια, με επιστολή της στον Κ. Χατζηδάκη. Η εφαρμογή τους «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης».
Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επισημαίνουν σε επιτολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη οι δανειστές. Την ύπαρξη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Σύμφωνα με την επιστολή, η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΑΣΑ.
 
Αυτό «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Υπογραμμίζεται δε από τους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας».
 
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επρόκειτο να απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
 
Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε νωρίτερα: «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας». Εμφανίσθηκε δε ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επιστράφηκε το προσχέδιο που εστάλη στους δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα. Η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις, είναι μια διαρκής διαδικασία».
 
Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς, όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
 
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς όπως είπε ο ίδιος παράγοντας πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση και αφορά δεκάδες θέματα. Συμπλήρωσε δε: «Υπάρχει ένα περιθώριο να δούμε πώς θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας», επισημαίνοντας πως «ό,τι κάνουμε, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, δεν το κάνουμε επειδή είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά γιατί το επιβάλλει η συνείδησή μας και γιατί οι τιμές είναι ουσιαστική παράμετρος της καθημερινότητάς και πρέπει να μας απασχολεί».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου