Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για αγροτικές αποζημιώσεις και ΕΛΓΑ στο ΥΠΑΑΤ.
Με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου -Σαλτάρη (Ηλείας) και Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), αναδεικνύουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ Πάτρας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξέταση και επιδίκαση νομίμων αγροτικών αποζημιώσεων.
Η αποψίλωση των υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας καθυστερεί τις εκτιμήσεις και τη διαδικασία για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης παραγωγών που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων. Η τραγική έλλειψη προσωπικού δημιουργεί
κίνδυνο στη διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των δηλώσεων καλλιέργειας και των εκτιμήσεων. Ο ΕΛΓΑ Πάτρας στελεχωνόταν σε μεγάλο βαθμό από συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, κάτι που καθιστά το τοπικό υποκατάστημα δυσλειτουργικό και τις διαδικασίες του αναποτελεσματικές.
Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες έπληξαν την καλλιέργεια της πατάτας η οποία έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές που φτάνουν στο 80% της παραγωγής.
Η δέσμευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναγγελία τυγχάνει να είναι την περίοδο έναρξης της συγκομιδής της πατάτας. Έτσι, καθώς οι απαιτούμενες πράξεις δεν έχουν διεκπεραιωθεί, οι παραγωγοί της πατάτας απειλούνται με οικονομική καταστροφή.
Με δεδομένο ότι στο διάστημα 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%, αλλά και ότι υπέστησαν βλάβη οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με αγροτικά εφόδια τους παραγωγούς κάθε καλλιέργειας, είναι αναγκαία η άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων πατατοπαραγωγών.
Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο προσωπικό ο ΕΛΓΑ της Πάτρας για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησής του για άμεση αποζημίωση εντός του τριμήνου.
Το Υπουργείο οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα το συντομότερο. Για μία ακόμη φορά, οι εξαγγελίες για επένδυση στον πρωτογενή τομέα και ανάπτύξη αποδεικνύονται κούφια λόγια.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ