Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Χαρακόπουλος: Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό


Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος είναι χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς εάν αυτό συμβεί «θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. Ήδη η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια».
«Το ισχυρότερο επιχείρημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι ότι εάν επεκταθούν οι μέρες διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μειώνεται ο κίνδυνος επιστροφών ληγμένων προϊόντων, και η τιμή θα μειωθεί γύρω στο 5%. Και εάν ακόμη δεχτούμε ότι θα επαληθευθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη, μιλούμε για εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει 1 λίτρο την ημέρα, 4 ποτήρια γάλα», πρόσθεσε, μιλώντας στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης «Πρωινή ενημέρωση».

Ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό. Σε χώρες, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν αντίστοιχα εδαφοκλιματολογικά δεδομένα με τα δικά μας, ή μικρό και πολυδιασπασμένο κλήρο, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό απ’ ότι στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ιταλία είναι 1,47 ευρώ».

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει καθώς στην Ελλάδα έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής, συλλογής και διακίνησης του γάλακτος μετά την παστερίωση, αλλά και στρεβλώσεις στην αγορά.

Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται τα κοτέτσια

«Η επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα ήταν υπερβολικότατη. Μιλάγαμε για 160 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι στάνες, τα κοτέτσια, οι αποθήκες ή τα υπόστεγα», είπε, ακόμη, ο κ. Χαρακόπουλος.

«Δυστυχώς, πολλές φορές, κάποιοι τεχνοκράτες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου από την Αθήνα, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Λοιπόν, απαλείφθηκαν όλ’ αυτά. Νομίζω από τη συζήτηση και από την όλη διαβούλευση βγήκε κάτι θετικό. Διευρύνεται ο φόρος για όλους, έτσι ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα. Μιλάμε για μία φορολόγηση της τάξεως των 2 ευρώ το στρέμμα. Ενώ οι αρχικές εισηγήσεις μιλάγανε για 10 και παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα που θα ήταν δυσβάσταχτο άχθος, εάν πραγματικά υλοποιείτο», πρόσθεσε.

Απόλυτη προστασία για τη φέτα εντός ΕΕ

«Στην Ελλάδα, είμαστε χώρα της υπερβολής. Τα πάντα είναι ή θρίαμβος ή πανωλεθρία. Και συνήθως διάφοροι λαϊκιστές επενδύουν πάνω σε αυτό τρομοκρατώντας τον κόσμο. Εν προκειμένω, με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά και όσον αφορά στη φέτα, επιχειρείται μια πολιτική κερδοσκοπία σε βάρος της αγωνίας των κτηνοτρόφων. Η φέτα, όπως και όλα τα ΠΟΠ, 1.200 τον αριθμό, εντός της ΕΕ έχουν απόλυτη προστασία. Κανείς δεν μπορεί να φέρει τυρί Καναδά, τυρί από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός ΕΕ, και να το βαφτίσει φέτα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργόςμ ξεκαθαρίζοντας πως «εντός της ΕΕ η μόνη φέτα που υπάρχει είναι η ελληνική φέτα. Έχει απόλυτη προστασία».

Εκτός ΕΕ δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα ΠΟΠ

«Εκτός ΕΕ δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας, οποιοσδήποτε πουλά οτιδήποτε και το βαφτίζει όπως θέλει. Αυτό συμβαίνει αυτή την ώρα, αν πάτε στην Αμερική, στον Καναδά, οπουδήποτε αλλού. Αυτή την ώρα, λοιπόν, στον Καναδά, πωλείται λευκό τυρί, αγελαδινό τυρί δηλαδή, και όχι φέτα που πρέπει να προέρχεται από 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα ελληνικών φυλών. Πωλείται, λοιπόν, στον Καναδά λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα και βαφτίζεται “ελληνική φέτα”, με την ελληνική σημαία, την Ακρόπολη, ελληνικά σύμβολα, και εξαπατάται έτσι ο καταναλωτής», τόνισε  και συμπλήρωσε ότι βάσει της συμφωνίας 16 Ελληνικά ΠΟΠ θα προστατεύονται στον Καναδά.

«Στη συμφωνία ΕΕ και Καναδά, επετεύχθη η προστασία 145 από τα 1.200 ΠΟΠ και ΠΓΕ που αναγνωρίζονται στην ΕΕ. Από τα 145 τα 16 είναι ελληνικά, πάνω από το 10% είναι ελληνικά όταν η ελληνική οικονομία, ξέρετε ότι, δεν είναι 10% της ΕΕ. Υπάρχουν προϊόντα, στα οποία υπάρχει απόλυτη προστασία, όπως είναι το ελαιόλαδο, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης και υπάρχουν προϊόντα, στα οποία υπάρχει αυξημένη προστασία, όπως είναι η φέτα, το ιταλικό τυρί γκοργκοτζόλα και άλλα τυριά, στα οποία οι Καναδοί αρχικά δεν δέχονταν καμία προστασία, όπως δεν επετεύχθη καμία προστασία, για παράδειγμα, σε άλλα γνωστά τυριά, όπως η ιταλική παρμεζάνα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου