Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, o Δήμος Ζηρού και οι Διευθύνσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας διοργανώνουν, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, Ημερίδα, με θέμα: «Αντιμετώπιση μεταχρωματικού έλκους πλατάνου».
Χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια, που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δέντρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο. Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δέντρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δέντρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δέντρα μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής. Εάν ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται.Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, η ασθένεια μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η Ημερίδα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας και να προληφθεί η οικολογική καταστροφή που αυτή επιφέρει νεκρώνοντας και εξαφανίζοντας δέντρα που είναι συνδεδεμένα με το τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι: ο κος Παναγιώτης Τσόπελας και η κα Νικολέτα Σουλιώτη (ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Μεσογειακών δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου