Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νέες μορφές Κοινωνικού Συνεταιρισμού στον Λαγκαδά.





Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 31-8-2012
Νέες μορφές Κοινωνικού Συνεταιρισμού στον Λαγκαδά

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ.) ΜΥΓΔΟΝΙΑ (Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης) είναι μια νέα ομάδα γυναικών με επιστημονικά εφόδια και όρεξη για δουλειά, η οποία παίρνει τις τύχες στα χέρια της και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον της περιοχής με παραγωγική μονάδα τοπικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τοπικών πόρων. Σύμφωνα με τον νόμο 4019/11 που διέπει την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς της ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοινΣΕπ χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη και συνεχή δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας.
Η ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοινΣΕπ προγραμματίζει να δημιουργήσει:
1.      Οικοτεχνία παραγωγής παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο για να μην υπάρχουν απόβλητα καθώς και άλλα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα .
2.      Βοτανικό Κήπο και κέντρου διατήρησης και διάδοσης των αυτοφυών Ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, σε χώρο 25 στρεμμάτων, με νέα προγραμματική συμφωνία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
3.      Εργαστήριο φύλαξης δενδροκομικού πολλαπλασιαστικού υλικού με προσθήκη νέων δένδρων (κρανιά, άγρια δαμασκηνιά κλπ.)
4.      Κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (θεωρία και πράξη).
5.      Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με θεωρία και πρακτική άσκηση για ενήλικες και ιδιαίτερα νέους αγρότες, αλλα και αστούς που ενδιαφέρονται, σε θεματικές που απαιτούνται για την τοπική ανάπτυξη (τυροκόμιση, νέες καλλιέργειες, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κλπ).
6.      Επισκέψιμο χώρο, που θα προβάλλει συνεχώς την περιοχή, με στόχο μέσω αυτού και άλλων αξιοθέατων της περιοχής να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην επαρχία Λαγκαδά.
7.      Σημείο ανάπτυξης του συνεργατισμού και ανάπτυξης τοπικών συμφωνιών με τοπικούς παραγωγούς για την αξιοποίηση της παραγωγής τους.
Ήδη οι κυρίες της ΚοινΣΕπ Μυγδονία προετοιμάζουν δίκτυο διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και κυρίως, με τα μάτια στραμμένα στις εξαγωγές, προς την Αγγλία, ενεργοποιώντας τα μεγάλα ομογενειακά «εμπορικά» προγεφυρώματα (με προτεραιότητα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κορέα, την Κίνα και την Ρωσία).
Σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες που έχουν ή αναπτύσσουν μορφές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, παρουσίασαν μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία των μελών των κοινωνιών τους. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας τέθηκαν υπόψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών-ΟΗΕ και αποφασίσθηκε να ονομασθεί το 2012, ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ. Και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή στο Διεθνές Έτος Συνεργατισμού είναι η δημιουργία και ενδυνάμωση κάθε μορφής Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως η ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοιινΣΕπ, αλλά και Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί (όπως ο ΒιοςCoop), το ΚΙΝΗΜΑ 136 (για την εξασφάλιση ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό) και γιατί όχι και κάποιας μορφής Συνεταιριστική Τράπεζα (!).
Την Πέμπτη, 30/9/2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ ξεκίνησε την ενημέρωση όλων των τοπικών παραγόντων & φορέων, με την ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Α. Τζιτζικώστα, και επιστέγασμα την 27η Σεπ 2012, όπου θα γίνει η πρώτη δημόσια εκδήλωση-παρουσίαση στα Λουτρά Λαγκαδά, με θέμα: «Η συμβολή των ΚοινΣΕπ στην τοπική ανάπτυξη και η αξιοποίηση των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών του τόπου μας».
Πληρ: Χρυσ. Αλεξάνδρου, 6975718664, ksemygdonia@gmail.com & 6976855676


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου