Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οι τελευταίες αλλαγές στον φόρο ακινήτων - αγροτεμαχίων


Μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.
Το νέο νομοσχέδιο πάντως, σχεδιάζεται με ελαφρύνσεις της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με εξαίρεση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, από τον φόρο και με συνολική μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΑ, ή όπως αλλιώς θα λέγεται, κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Το κενό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, από τα 3,4 δισ. ευρώ των φόρων που θα βεβαιωθούν, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μόνο γα τον συμπληρωματικό φόρο οι «μεγαλοϊδιοκτήτες». Ο λογαριασμός των φόρων που θα βεβαιωθούν με το νέο σχέδιο μειώνονται από 3,5 σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο εκτιμάται ότι θα μπουν μεταξύ 2,7 και 2,8 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 2,9 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί ότι θα εισπράττονταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος είχε σχεδιαστεί να αντικαταστήσει το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Με το νέο σχέδιο ο λογαριασμός των φόρων θα σπάσει και πάλι στα δύο και η μικρή μείωση των εσόδων, αν δεν υποκατασταθεί από άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση της τρόικας.

Αρχικά θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ και το πρώτο τετραγωνικό στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ώστε να περιοριστούν επιλεκτικά οι επιβαρύνσεις, κυρίως σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις κυρίως των βουλευτών της περιφέρειας που ξεσηκώθηκαν. Στη συνέχεια θα αθροίζεται η αξία κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με εξαίρεση τα αγροτεμάχια, τα οποία θα γλιτώνουν από τον δεύτερο φόρο. Αν το σύνολο της περιουσίας σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών του 2007, πολλαπλάσιων των πραγματικών στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα έρχεται και ο συμπληρωματικός φόρος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι πρώτες 300.000 ευρώ - στον δεύτερο φόρο - θα είναι αφορολόγητες, ενώ ήδη υπάρχουν εισηγήσεις το όριο αυτό να αυξηθεί προκειμένου να επιβαρυνθούν όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ύψη την ώρα που οι πραγματικές αγοραίες τιμές έχουν καταποντιστεί. Στη συνέχεια, πάνω από το όριο των 300.000 ευρώ θα επιβάλλονται κλιμακωτοί συντελεστές προκειμένου οι επιβαρύνσεις να διευρύνονται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

Σε πρώτη ανάγνωση, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, θα προκύψουν μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οικοπέδων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Αν πέσουν και στην παγίδα του ΦΑΠ, ή όπως αλλιώς θα λέγεται, τα πράγματα αλλάζουν.

Στο δίπτυχο των νέων φόρων ακινήτων, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην έχει την παραμικρή εμπλοκή στην είσπραξη η ΔΕΗ ώστε να εξαλειφθούν και εντυπώσεις και ενδεχόμενα νέα προβλήματα συνταγματικότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και οι δύο φόροι, τόσο ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων όπως παρουσιάστηκε, ο οποίος πια δεν θα είναι ενιαίος αλλά θα υποκαταστήσει μόνο το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος αλλαγμένος θα παραμείνει, θα αλλάξουν όνομα για λόγους ξεκάθαρα επικοινωνιακούς.

Στο σενάριο της διπλής φορολόγησης αντέδρασε χθες έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, «μόνο το τούρκικο μοντέλο – της περιόδου 1942-1944 – ταγμάτων εργασίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγυάται την είσπραξη του διπλού φόρου»...

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου