Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Α. Τσαυτάρης: Ας ασχοληθούμε με τα "πετρέλαια" που έχουμε πάνω στη γη


Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης, που παράγει την μπίρα "Βεργίνα", αλλά και το παγωμένο τσάι "Tuvunu", στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, επισκέφθηκε, το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
"Αξιοποιείται ένας γιγάντιος χώρος του τόπου μας, όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του" ανέφερε, μετά την ξενάγησή του στη μονάδα, ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: "Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε κάτι, από έναν πλούτο που είναι στην επιφάνεια της γης και όχι μόνο στα έγκατά της, όπως είναι τα πετρέλαια και τα αέρια. Το παγωμένο τσάι κάνει 200 δολάρια το βαρέλι. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα «πετρέλαια»  που έχουμε πάνω στη γη: μέντα, χαμομήλι, δυόσμος, λουίζα και τσάι του βουνού" τόνισε ο υπουργός.
 
Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε "στρατηγικό πλεονέκτημα" την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου που προσφέρει η γη, προτρέποντας του νέους να ασχοληθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες δυναμικών καλλιεργειών.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Πολιτόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την επίσκεψή του, ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να υποστηριχθούν ουσιαστικά οι αγρότες της ορεινής Θράκης, οι οποίοι, ασχολούμενοι με την συμβολαιακή γεωργία αρωματικών φυτών, τροφοδοτούν με την παραγωγή τους τη μονάδα.
 
Ευχαρίστησε, δε, και τον πρώην αν. υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη, επί θητείας του οποίου πέρασε η τροπολογία, με την οποία οι ζυθοποιίες μπορούν να παράγουν και αναψυκτικά.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος, στόχος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης είναι αφενός να επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργία στους νομούς της Ροδόπης και του Έβρου, αφετέρου να την εμπλουτίσει, εντάσσοντας στο σχεδιασμό της κι άλλες καλλιέργειες. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί παγωμένα ροφήματα με χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο, αλλά και συνδυασμός τους.
 
Η ζυθοποιία έχει προχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, στην παραγωγή μπίρας με τη χρήση εγχώριας πρώτης ύλης (κριθάρι). Ειδικότερα, από το 2006, για πρώτη φορά ένα μέρος της αναγκαίας ποσότητας κριθαριού αποκτήθηκε σε συνεργασία με ντόπιους καλλιεργητές από την περιοχή της Ροδόπης, με αποτέλεσμα το 2011, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης συμβολαιακής στρατηγικής της εταιρείας, να έχουν καλλιεργηθεί για λογαριασμό της περίπου 2500 στρέμματα με κριθάρι. Η ζυθοποιία ολοκλήρωσε τη συμφωνία με ντόπιους παραγωγούς για συμβασιοποίηση άλλων περίπου 4000 στρεμμάτων γης, ώστε κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2013) να σπείρουν κριθάρι, καλύπτοντας το 40% με 50% των αναγκών της σε πρώτη ύλη.
 
Συγχρόνως, η εταιρεία παράγει φυσικά αναψυκτικά και αφεψήματα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ελληνικά βότανα, φρούτα και φυσικό νερό.
 
Σήμερα, η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, με 200 παραγωγούς στην περιοχή της Ξάνθης, από τους οποίους προμηθεύεται 80 τόνους βιολογικού τσαγιού. Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης είναι και τα υπόλοιπα συστατικά του "Tuvunu" (μια παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα), δηλαδή το λεμόνι και το μέλι, που αντικαθιστά τη ζάχαρη που περιέχουν άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου