Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Δραστική μείωση στην παραγωγή πορτοκαλιών

Δραστική μείωση στην παραγωγή πορτοκαλιών

Το θέμα της σημερινή εκπομπής «Στο δια ταύτα», είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους. Οι καλεσμένοι της Τασίας Κανελλοπούλου είναι ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών «Λακωνία» Σπύρος Παπαδάκος, και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας, Στέλιος Σαρρής.
Την τελευταία τριετία η παραγωγή πορτοκαλιών στη Σπάρτη δεν υπερβαίνει τους 60 με 70.000 τόνους, τη στιγμή που έφτανε τους 150.000 τόνους, λέει ο κ. Παπαδάκος, και αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών, όπου οδήγησαν στην εγκατάλειψη της παραγωγής, και την εξασφάλιση των επιδοτήσεων, όπου έως τώρα ένας παραγωγός, παίρνει την ίδια επιδότηση κάθε χρόνο είτε παράγει 100 τόνους πορτοκάλια, είτε ένα κιλό.

Από την άλλη μεριά η Σκάλα και οι γύρω περιοχές, παράγουν το 95% της ποικιλίας βαλέντσια από όλη την Ελλάδα λέει ο κ. Σαρρής. Στη Λακωνία παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, οι πορτοκαλιές να δίνουν παραγωγή 2 φορές το χρόνο, έτσι ενώ το πορτοκάλι στο δέντρο γίνεται πορτοκαλί, συνάμα δένει και η καινούρια σοδιά με αποτέλεσμα όταν μαζεύουν τα ώριμα πορτοκάλια, στο ίδιο δέντρο να υπάρχουν και τα μικρά πράσινα πορτοκαλάκια…

Ο κ. Σαρρής λέει κάτι που για πρώτη φορά το ακούμε, και αφορά την καταμέτρηση της παραγωγής πορτοκαλιών στο νομό μας όπου: «Όλοι οι τόνοι της Λακωνίας είναι κατόπιν όχι συστήματος καταμετρήσεως, είναι όλοι μέσα από το μυαλό μας». Δηλαδή ποτέ στη Λακωνία δεν υπήρξε ένας μηχανισμός που να μας λέει πόσους τόνους πορτοκάλια παράγουμε, με αποτέλεσμα αυτά που ακούγονται να είναι στο περίπου. Αυτό συμβαίνει την ώρα που το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδα είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, με δεύτερο το λάδι και τις ελιές.

Ο κ. Παπαδάκος πάντως ξεκαθαρίζει πως τα πορτοκάλια που μπαίνουν στους συνεταιρισμούς, είναι τα μόνα που καταγράφονται, ενώ αυτά που πηγαίνουν απευθείας στους εμπόρους, υπάρχει περίπτωση ακόμα και να καταγράφονται σε άλλους νομούς.

Στη Λακωνία δύο είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που αφορούν το πορτοκάλι, αυτή του χυλοποιήσου «Λακωνία» και αυτή του συσκευαστηρίου βρώσιμου πορτοκαλιού του συνεταιρισμού Σκάλας.

Σε άλλο θέμα της συζήτησης αναλύεται το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Και οι δύο συνεταιρισμοί λειτουργούν απόλυτα νόμιμα και με τις προδιαγραφές που πρέπει, αλλά αυτό δημιουργεί ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να μετακληθεί στην τιμή του τελικού προϊόντος. Όταν όμως υπάρχουν άλλες μονάδες που λειτουργούν με τα λιγότερα στάνταρ, ή ακόμα και με παράνομους τρόπους όπως να μην έχουν ασφαλισμένο το προσωπικό του, ή να χρησιμοποιούν ουσίες στους χυμούς που δεν επιτρέπονται, τότε η τιμή των δικών τους προϊόντων είναι φυσικό να είναι φθηνότερη, και να δημιουργεί προβλήματα στην αγορά, αλλά το σημαντικότερο να χάσει χρήματα ο παραγωγός αρκετά χρήματα.

Το πώς μπορεί να χάσει χρήματα ο παραγωγός εσπεριδοειδών στη Λακωνία, το τι «παιχνίδια παίζονται» και δεν μπορούν να «σταυρώσουν» οι συνεταιρισμοί μεγάλη εμπορική συμφωνία με το εξωτερικό, το γιατί δεν υπάρχει φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, γιατί τα πορτοκάλια δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό... χύμα, και πολλά άλλα, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο παρακάτω ενδιαφέρον video.

http://www.youtube.com/watch?v=S4UcBQ8KWq4

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου