Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Εναρκτήριο λάκτισμα για το «New Deal» των φωτοβολταϊκών

Μετά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επανέρχεται στο προσκήνιο το περιβόητο εθελοντικό κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταικών έργων (γνωστό και ως «New Deal»).
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Τρίτη, 23 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των υφιστάμενων έργων, τα οποία και απολαμβάνουν τις πιο υψηλές εγγυημένες τιμές (ταρίφες).

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο, σε συνάντηση που είχαν οι φορείς της αγοράς φωτοβολταικών με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τους έγινε σαφές ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα «μοντέλο εθελοντικό, μόνιμο, δίκαιο και όχι οριζόντιο».

Με λίγα λόγια, η τρόικα περιέγραψε στους εκπροσώπους της αγοράς τις βασικές γραμμές του λεγόμενου «New Deal», της εθελοντικής δηλαδή συμμετοχής παραγωγών με εν λειτουργία έργα σε ένα πρόγραμμα με μειωμένες ταρίφες. Παρόμοιου τύπου με εκείνο που έχει περιγράψει τους προηγούμενους μήνες στους φορείς του κλάδου ο υφ. ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.

Επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων

Όπως έχει γράψει παλαιότερα το «Energypress», η εθελοντική αναμόρφωση των συμβάσεων όσων έχουν εν λειτουργία φωτοβολταικά, θα συνδυαστεί απαραίτητα με μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν πάρει οι «παλιοί» επενδυτές από τις τράπεζες.

Εδώ και μήνες, το ΥΠΕΚΑ περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει σε τελικές συζητήσεις με τις διοικήσεις τους για μια μόνιμη λύση σε βάθος χρόνου. Οι επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν δώσει και τα μεγαλύτερα ποσά σε δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, είχαν ξεκινήσει προ τριμήνου, στις αρχές Μαρτίου. Είχαν προχωρήσει σημαντικά, ωστόσο από τις τράπεζες ζητήθηκε να υπάρξει ένα «διάλειμμα» ώστε να τελειώσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη συνέχεια.

Η στάση των τραπεζών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων, αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο κίνδυνος μαζικών «κόκκινων» δανείων από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Μικρότερες ταρίφες, μεγαλύτερης διάρκειας συμβάσεις

Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, η δεύτερη βασική παρέμβαση του «New Deal» θα αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των συμβάσεων, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν οι παραγωγοί να κληθούν να αποδεχθούν μια «λογική» μείωση του συνολικού εσόδου που θα είχαν με την «παλιά» υφιστάμενη σύμβαση.

Όχι «οριζόντια» απόφαση

Για το «κούρεμα» του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως το ύψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και έφτιαξαν τα πάρκα τους με ίδια κεφάλαια (είναι περίπου το 10% των επενδυτών).

Εξυπακούεται ότι με το «New Deal» θα καταργηθεί η σημερινή έκτακτη εισφορά, η οποία, ως έκτακτη, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στο σύνολο της διάρκειας της παλιάς σύμβασης

Πηγή: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου