Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μετά τους αγελαδοτρόφους και οι αιγοπροβατοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα

Μετά τους αγελαδοτρόφους και οι αιγοπροβατοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα

Μετά τις καθ΄όλα αρνητικές συνέπειες στην ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, η οικονομική κρίση και η αδυναμία των παραγωγών ν' αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να ταΐσουν επαρκώς τα ζώα τους και να διατηρήσουν το επίπεδο των εκμεταλλεύσεων ψηλά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τελικώς στην έξοδο, παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στην αιγοπροβατροφία. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μια επταετία 15.000 παραγωγοί οδηγήθηκαν στην έξοδο.
Το αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία του Ελληνικού  Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή πρόβειου γάλακτος το 2012 μειώθηκε, φτάνοντας μόλις τους 496 χιλιάδες τόνους, επιστρέφοντας κατά κάποιο τρόπο στο 2008 (498 χιλιάδες τόνοι).

Την ίδια στιγμή , οι τιμές που εισέπραξαν οι παραγωγοί μειώθηκαν τουλάχιστον κατά ένα λεπτό, σε σχέση με το 2011, επιστρέφοντας και σε αυτή την περίπτωση στα επίπεδα του 2008.

Κατάρρευση στο γίδινο γάλα

Αλλά και στο γίδινο γάλα η εικόνα δεν είναι διαφορετική, καθώς το εισκομισθέν προϊόν, δεν ξεπέρασε τους 114 χιλιάδες τόνους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δέκα τουλάχιστον ετών.

Κι εδώ οι τιμές ακολουθούν την πορεία του πρόβειου γάλακτος, αφού η μειώνονται κατά μέσο όρο 1 λεπτό του ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Έξοδος από το επάγγελμα

Πριν λίγο καιρό το paseges.gr παρουσίασε πρώτο τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για την αγελαδοτροφία, επισημαίνοντας πως μέσα σε μια δεκαετία 7 στους 10 παραγωγούς εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Το ανησυχητικό είναι ότι η τάση εμφανίζεται και στην αιγοπροβατοτροφία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, οι παραγωγοί αίγειου και πρόβειου γάλακτος, με βάση τις εισκομίσεις μέσα σε μια επταετία μειώθηκαν από 68 χιλιάδες περιπου σε μόλις 54 χιλιάδες. Το 2012 όσοι παρέδωσαν πρόβειο γάλα ήταν 39 χιλιάδες περίπου, ενώ 14 μόλις χιλιάδες ήταν οι παραγωγοί γίδινου γάλακτος.

Τα στοιχεία είναι ασφαλώς ανησηχυτικά και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τη δραματική συρρίκνωση που υφίσταται μέσα σε μια μόλις δεκαετία η ελληνική κτηνοτροφία.

Σημείωση: Τα στοιχεία είναι του ΕΛΟΓΑΚ και δεν βασίζονται στις δηλώσεις εκτροφής ΟΣΔΕ .

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου