Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Με νομοσχέδιο η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η ρύθμιση αγροτικών δανείων

Με νομοσχέδιο η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η ρύθμιση αγροτικών δανείων

Ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Bank, θέματα διαχείρισης γης, το μητρώο αγροτών αλλά και η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο επιχειρείται μια ουσιαστική παρέμβαση στους τομείς των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, μέσω της καθιέρωσης ενός ενιαίου, απλοποιημένου, αναλογικού και αποτρεπτικού συστήματος επιβολής διοικητικών προστίμων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την Ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Με την εφαρμογή του νέου ολοκληρωμένου και αναμορφωμένου συστήματος, επιτυγχάνεται η ενοποίηση των διαφορετικών έως σήμερα συστημάτων επιβολής μέτρων και κυρώσεων των αρμοδίων αρχών της χώρας, η ενιαία και αναλογική αντιμετώπιση ομοειδών μη συμμορφώσεων και η συνδυαστική επιβολή μέτρων διοικητικών ποινικών κυρώσεων.

Επίσης, με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται και η ρύθμιση σειράς θεμάτων, όπως τα προαναφερθέντα, κι εκκρεμοτήτων αρμοδιότητας του υπουργείου που σκοπό έχουν μέσα από τη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να επιλυθούν προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του.

Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση που έχει την σύμφωνη γνώμη των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, προαναγγέλοντας και την προώθηση τριών ακόμη σχεδίων νόμου, που αφορούν στις υδατοκαλλιέργειες, στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και στη λειτουργία των συνεταιρισμών.
 
Αυστηρά πρόστιμα
 
Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε όσους εντοπιστούν να παραβαίνουν την εγχώρια και κοινοτική νομοθεσία ως προς την παραγωγή, διάθεση και διακίνηση ακατάλληλων τροφίμων.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 60.000 ευρώ για την παραγωγή και διακίνηση/ διάθεση ακατάλληλων τροφίμων, ενώ στην περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 500.000.

Επίσης, ορίζεται πρόστιμο, από 500 έως 20.000 ευρώ για παραπλανητική επισήμανση και διαφήμιση προϊόντων, από 300 έως 4.000 ευρώ για ακατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, από 500 έως 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια, από 1.000 έως 60.000 ευρώ για εισαγωγή και διακίνηση μη ασφαλών ζωοτροφών κι από 10.000 έως 60.000 ευρώ για παράνομη εμπορία ζώων και εισαγωγή από τρίτες χώρες.

Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης 30% στους παραβάτες αν αποπληρώσουν τα πρόστιμα εντός δύο μηνών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
 
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ