Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το θέμα του καπνού θα θέσει η Ελλάδα την Δευτέρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Το θέμα του καπνού θα θέσει η Ελλάδα την Δευτέρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Οι συνέπειες του κανονισμού για τον καπνό στην γεωργία αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Το θέμα έχει ενταχθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αντιπροσωπείας και τα όποια συμπεράσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης, καθώς θα είναι αφιερωμένη σε αμιγώς αγροτικά θέματα. Η σχετική συνέντευξη τύπου θα είναι δυνατόν αν παρακολουθηθεί μέσω βίντεο συνεχούς ροής (video streaming) από τον σύνδεσμο:http://video.consilium.europa.eu.
 
Το Συμβούλιο θα τελεί υπό την προεδρία του Ιρλανδού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας, κ. Simon Coveney, ενώ θα συμμετέχουν ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Dacian Cioloş και η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.
 
Στα λοιπά αγροτικά θέματα, η προεδρία θα ενημερώσει τα κράτη μέλη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της μεταρρύθμισςη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που πρότεινε η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2011. Μετά την έκδοση διαπραγματευτικών εντολών από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αντιστοίχως στις 19 και στις 13 Μαρτίου), έντεκα τριμερείς διαπραγματεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τα τρία θεσμικά όργανα, από περισσότερες από 30 οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για αυτή την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ . Ο κοινός στόχος είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία έως το τέλος του Ιουνίου 2013, με την επίσημη έγκριση των οριστικών νομοθετικών κειμένων ως συμφωνία σε1η ανάγνωση να ακολουθήσει το φθινόπωρο.
 
Αλιευτικά θέματα
 
Η συνεδρίαση της Τρίτης θα είναι αφιερωμένη σε θέματα αλιείας, Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν αναθεωρημένη εντολή για να διευκολύνουν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ιρλανδικής προεδρίας και του Ευρωκοινοβουλίου, οι διαπραγματεύσεις των οποίων
βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πέντε τριμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων και της Επιτροπής. Οι τριμερείς κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τα τέσσερα κύρια ζητήματα ουσίας: της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, της απαγόρευσης των απορρίψεων, της περιφερειοποίησης και της διαχείριση της ικανότητας του στόλου.
 
Επίσης, η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρουσιάσει το αίτημά της σχετικά με τις αλλαγές στην κατανομή του αποθέματος σκουμπριού στον Βόρειο Ατλαντικό και θα ζητήσει πληροφορίες και διευκρινίσεις από την Επιτροπή για τις προθέσεις της σχετικά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων κατά της Ισλανδίας και των Νήσων Φερόε.
 
Τέλος, η ολλανδική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής της δράσης Oceans για την ασφάλεια των τροφίμων και την γαλάζια ανάπτυξη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2013, στη Χάγη της Ολλανδίας. Η σύνοδος κορυφής θα αναθεωρήσει τις προτεραιότητες δράσης για τη δημιουργία βιώσιμης αύξησης της παραγωγικότητας για την ασφάλεια των τροφίμων και για την ανάπτυξη στο πλαίσιο υγιούς κατάστασης των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα επιδιώξει να κινητοποιήσει την υποστήριξη για την βέλτιστη τοποθέτηση των ωκεανών στην μετά το 2015 ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου