Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

«Στερεύει» από γάλα η ελληνική αγελάδα


Καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και της συνολικά παραχθείσας ποσότητας καταγράφουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας.

Όσον αφορά στην τιμή το αγελαδινό χάνει έως και 3 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην ποσότητα, που ειδικά το Φεβρουάριο μειώνεται κατά 6.000 τόνους περίπου.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως το 2013 η κρίση στην κτηνοτροφία και συνεπώς στον κλάδο των γαλακτοκομικών «θ’ απλώσει τα δίχτυα» της ακόμη περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωοτροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στον Ηλεκτρονικό "Αγροτικό Συνεργατισμό" που κυκλοφορεί

http://www.paseges.gr/el#!prettyPhoto/1/
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ