Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Υλοποίηση των μέτρων για τα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα αναμένουν στον ΣΕΚ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8/4/2013 συνάντηση, η οποία ζητήθηκε προ ημερών από κοινού από το ΣΕΚ και την ΠΟΚΚ και στην οποία προήδρευσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος όπου συζητήθηκαν ζητήματα που προβληματίζουν τον κλάδο μας και κυρίως θέματα αγοράς, ιδιαίτερα ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)  κ. Πεβερέτος και μέλη  του ΣΕΚ, ο πρόεδρος κ. Χαρίσης και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Καμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Στεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Κομνηνός, ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Τσιάλτας και εκπρόσωποι της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής και της Γενικής Δ/νσης Ζωικής Παραγωγής.


Ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε ιδιαίτερα:

-          Στον έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας για ελληνοποίηση  εισαγόμενων  αμνοεριφίων. 
-          Το δειγματοληπτικό έλεγχο σε παραγωγούς έως και κρεοπώλες για την προέλευση των αμνοεριφίων.
-          Στην εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά  λιμάνια των νησιών της χώρας όπου δεν μπορούν να διακινηθούν ζώντα ζώα  με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές των αμνοεριφίων.
-          Στην προώθηση και  ανάδειξη του αιγοπρόβειου κρέατος  στην  εγχώρια αλλά και  την ξένη αγορά.
-          Στην πολιτική των προσφορών αμνοεριφίων από τα super market  κάτω από τις τιμές της αγοράς. Για το θέμα αυτό ο κ. Πεβερέτος τόνισε ότι o ΣΕΚ θα παρέμβει δυναμικά και οργανωμένα για να αποτραπεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση η οποία ζημιώνει τα μέγιστα τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες.
-          Στις εξαγωγές αμνοεριφίων σε τρίτες χώρες και στην ανάγκη συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για την προετοιμασία των κατάλληλων υποδομών σε λιμάνια της χώρας.



Ο  κ. Χαρίσης  αναφέρθηκε  σε θέματα που αφορούν:
-          Τη λαθροσφαγή,
-          Την πώληση μέσω Διαδικτύου ή Δήμων,
-          Την πώληση με δωροεπιταγές ή άλλες προωθητικές ενέργειες των Υπεραγορών και οι συνέπειες στη μη πραγματική απόδοση του Φ.Π.Α.,
-          Τις αγορανομικές διατάξεις (τι ισχύει σήμερα).

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

1. Σύσταση Διυπουργικής Ομάδας Συντονισμού Ελέγχων αποτελούμενη από το Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ κ. Κορασίδη, το Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Στεργίου και εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, των Γενικών Δ/νσεων Κτηνιατρικής και Ζωικής Παραγωγής, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.


2. Ενεργοποιείται σύστημα άμεσης προειδοποίησης του ακριβούς τόπου παράδοσης των διακινούμενων σφάγιων.


3. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες αμνοερίφια στους Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) στα σύνορα.


4. Παράλληλα, εντείνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την προέλευση των αμνοεριφίων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφοδοσίας, από παραγωγούς έως και κρεοπώλες.


5. Με πρωτοβουλία του Γ.Γ. Εμπορίου κ. Κομνηνού θα υπάρξει σύσκεψη της ΠΟΚΚ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.


«Μετά την αποδοχή των αιτημάτων από τον κύριο Υπουργό αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου