Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κόνιτσα :Ηπειρωτικός αμπελώνας και οινικός τουρισμός







 
"Εισιτήριο" για την τόνωση της τοπικής οικονομίας στην Ήπειρο - και ειδικά στην Κόνιτσα - αναμένεται να αποτελέσει η ολοκλήρωση του έργου "Διασυνοριακό Δίκτυο για την προώθηση των Οινικών Προϊόντων" (WINΕ-NET), το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013.
Μέσω της αξιοποίησης των προϊόντων του αμπελώνα, της ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των τριών Δήμων του Προγράμματος (Κόνιτσα, Γκουανιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Ιταλίας) θα δημιουργηθεί μία "πολιτιστική ένωση" για το τουριστικό κοινό του κρασιού και των άλλων προϊόντων του αμπελώνα.

Σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, στην Κόνιτσα, με θέμα "Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός", ανακοινώθηκε η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία "Μουσείου Αμπέλου και Οίνου της Ηπείρου", στην πόλη της Κόνιτσας.

Παράλληλα, διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα από τις ομιλίες τους, παρείχαν πληροφορίες για το έργο WINE-NET, το κρασί και τον πολιτισμό, ενώ παρουσιάστηκε και η περίπτωση των Δήμων - εταίρων του Προγράμματος, Γκουνιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Περιφερείας του Σαλέντο της Ιταλίας, όπου η παραγωγή αμπελουργικών - οινικών προϊόντων άνοιξε τον δρόμο για οινοτουριστικές δομές.

Το Γκουανιάνο και το Σελίνο είναι η "καρδιά" του φημισμένου ιταλικού κρασιού Negroamaro, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος του Γκουανιάνο Φερνάντο Λεόνε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα δώσει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές.

"Χάρη στην αφοσίωση που έχουν οι επιχειρηματίες και ο Δήμος, τη βαθιά γνώση αυτής της κουλτούρας, το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής στην περιοχή του Σαλέντο" σημείωσε ο Ντανιέλο Ορσίνι, υπεύθυνος του Προγράμματος για το Σελίνο Σαν Μάρκο και πρόσθεσε: "Μέσα από το δίκτυο του κρασιού θα βρουν έκφραση πολιτιστικές ιδέες, ενώ με τη σωστή ανάδειξη της γαστρονομίας του θα γίνει 'πηγή' τουρισμού".

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος του προγράμμαρτος Ηλίας Μάνης, ο αμπελώνας παράγει σταφύλια, κρασί, τσίπουρο, ξύδι, ηδύποτα και εδέσματα, ενώ στα Ιωάννινα λειτουργούν πέντε οινοποιεία με 42 ετικέτες κρασιού.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Μάνη, είναι μια ευκαιρία ώθησης στον τομέα της αμπελουργίας, στη γαστρονομία του κρασιού, αλλά και στη δημιουργία κουλτούρας μεταξύ των τοπικών προϊόντων.

"Η Ήπειρος είχε δικές της, ξεχασμένες πλέον, εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού, τις οποίες θα αναζητήσουμε σε όλες τις περιοχές της, με σκοπό να τις διατηρήσουμε και να τις αναπαραγάγουμε" σημείωσε ο κ. Μάνης και συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τριήμερες στοχευμένες προβολές για την προώθηση των προϊόντων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας "Ήπειρος Α.Ε.", πολλοί επιστήμονες και κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου