Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΕΛΟΓΑΚ :Αύξηση τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, μείωση ποσότητας


Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωοτροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά.


Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η συνολικά παραχθείσα ποσότητα αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε κατά 4 χιλιάδες τόνους περίπου σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, αυτή η κάμψη δεν παρατηρήθηκε ως φαινόμενο και στις τιμές. Γιατί όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κατά μέσο όρο, το 2012, σε τιμές υψηλότερες, από το 2011, κατά 2 λεπτά του ευρώ περίπου.


Αναλυτικά τα στοιχεία (σε μορφή pdf)


Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ