Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ρύθμιση για αξιόποινες πράξεις αγροτών από το ΥΠΑΑΤ

Απόσυρση –επανακατάθεση ρύθμισης για αξιόποινες πράξεις αγροτών και αυτοκινητιστών

Αποσύρθηκε ώστε να επανακατατεθεί βελτιωμένη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εξαλείφει αξιόποινες πράξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Η εν λόγω τροπολογία αφορά πράξεις οι οποίες τελέστηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 στο πλαίσιο κινητοποιήσεων αγροτών, αυτοκινητιστών ταξί και οδηγών φορτηγών.
 
Ενστάσεις διατυπώθηκαν τόσο από την συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ, όσο και από το εσωτερικό της ΝΔ και συγκεκριμένα από τον βουλευτή του κόμματος Ανδρ.Ψυχάρη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήταν και άλλοι οι συνάδελφοί του οι οποίοι διαφωνούσαν με την εν λόγω διάταξη με την οποία εξαλείφεται το αξιόποινο συγκεκριμένων πράξεων που αφορούν στην παρακώλυση συγκοινωνιών και την παράνομη στάση και στάθμευση που έχουν τελεσθεί έως την 31.12.2012 από αγρότες, ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (φορτηγών και ΤΑΞΙ). Μάλιστα προέβλεπε οι τυχόν επιβληθείσες ποινές να διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο.

Ωστόσο, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, δήλωσε ότι «έχουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και ζητάμε να αποσυρθεί και αφού βελτιωθεί, να επανακατατεθεί». Από την πλευρά του ο κ. Ψυχάρης είπε ότι «ένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και μάλιστα όταν μιλάμε για πράξεις οι οποίες ήταν βίαιες και καταπατούσαν τα δικαιώματα του συμπολίτη μας, καταπατούσαν το δικαίωμα της εργασίας άλλου πολίτη και το δικαίωμά του να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους για να ζήσει την οικογένειά του». «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν συνέπειες από αυτά τα αδικήματα», σημείωσε, διερωτώμενος «εάν δεν τιμωρηθούν, τι θα πούμε στους πολίτες: ότι διετελέσθη ένα αδίκημα και δεν υπήρξε τιμωρία;».

Κατά της τροπολογία τάχθηκε και το ΚΚΕ, ωστόσο από διαφορετική σκοπιά, καθώς, όπως δήλωσε ο Χρ. Κατσώτης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση «γεμίσατε τον κάμπο της Λαμίας με χημικά, οργώσατε το κορμί των αγροτών με τα γκλομπς των ΜΑΤ και από την άλλη -τι υποκρισία!- φέρνετε τροπολογία για την άρση των διώξεων προηγούμενης περιόδου και όχι βέβαια για όλα τα αδικήματα». Έτσι, σύμφωνα με το σκεπτικό του, η ρύθμιση «δεν συμπεριλαμβάνει παραγραφή για όλες τις κατηγορίες των αγωνιζόμενων αγροτών που στέλνετε στα αγροτοδικεία επειδή παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Τελικώς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία για να την επανακαταθέσει βελτιωμένη ίσως και αύριο Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση σε σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο.
ΠΗΓΗ  : ΠΑΣΕΓΕΣ