Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"Λιμνάζουν" τα σχέδια βελτίωσης


Εξαιρετικά δυσοίωνο διαγράφεται το περιβάλλον στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε όσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Εκτός από τις άμεσες απώλειες των αγροτών μέσω των νέων τελών που καλούνται να πληρώσουν, η σημαντικότερη πτυχή της κρίσης έχει να κάνει με την ολοένα και αυξανόμενη τάση αποεπένδυσης στην ύπαιθρο.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ καταγράφει ψηλά στην ατζέντα της τα προβλήματα της αποεπένδυσης και της υποχρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, την αποδιοργάνωση και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, ως απόρροια του άθλιου Νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Σε συνολική αποτίμηση του Κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τομέα προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην διήμερη σύνοδο του στις 22-23.01.2013.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Μετά τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και το κλίμα που μετέφεραν από τις επαρχίες τους κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με οικονομική καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.  Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο αλλά και αρνητικό και εξαντλείται σε επαναλαμβανόμενες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην ώρα τους όταν είναι σε όλους γνωστό ότι αυτό γίνεται και με την συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μελών της, επί σειρά ετών.


Διερωτάται το Διοικητικό Συμβούλιο από πότε η υποχρέωση καταβολής των ενισχύσεων, που δίδονται εδώ και επτά χρόνια με την ίδια διαδικασία είναι στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό, μόνο η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μπορεί να το ισχυρίζεται.


Όσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα  το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ διαπίστωσε ότι, στα πλαίσια του μνημονίου 3, προέκυψε αφαίμαξη συντάξεων ΟΓΑ ύψους 673 εκατ. ευρώ, αύξηση εισφορών ΟΓΑ ύψους 90 εκατ. ευρώ, μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες ύψους 152 εκατ. ευρώ, μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ, μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες ανέρχεται σε 1.070 εκατ. ευρώ κατά το 2013. Επιπλέον με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο (επιβολή φόρου 13% στους αγρότες, επιβολή φόρου στα έσοδα από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιβολή φόρου με συντελεστή 26% στις συναλλαγές των αγροτικών συνεταιρισμών) αλλά και με τα επικείμενα συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκμεταλλεύσεων των αγροτών) η συνολική επιβάρυνση των αγροτών θα φθάσει στο ύψος των 2 δις ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των κοινοτικών ενισχύσεων των 2,2 δις «που κατεβλήθησαν στην ώρα τους». Πρόκειται για μέτρα και επιβαρύνσεις, που όπως τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ κινούνται πλέον στα όρια της κοινωνικής αναλγησίας.


Κατά δεύτερον ο νόμος 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν επέλυσε συγκεκριμένα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος αλλά δεδομένου ότι είναι ανεφάρμοστος και μη υλοποιήσιμος έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεών του όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής, που συνέστησε ο ίδιος ο Υπουργός έχουν σαν συνέπεια την αποδιοργάνωση και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.


Διερωτάται το Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει ανικανότητα ή σκοπιμότητα.


Όσον αφορά τις επενδύσεις, αν και βρισκόμαστε προς το τέλος του Προγράμματος Ανάπτυξης 2007-2013, η απορρόφηση της δημόσιας δαπάνης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα στα σχέδια βελτίωσης που μπορούσαν να δώσουν μία ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο η απορρόφηση παραμένει μηδενική. Το εμφανιζόμενο 20% ποσοστό απορρόφησης είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου 2000-2006. Μηδενική σχεδόν παραμένει η απορρόφηση της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος στις επενδύσεις για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης η απορρόφηση στα δύο σημαντικά ποιοτικά μέτρα του προγράμματος, όπως είναι το σύστημα για την ποιότητα τροφίμων (μέτρο 132) και οι δραστηριότητες για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων (μέτρο 133). Η αποεπένδυση και υποχρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα επιτείνουν την ήδη δραματική κατάσταση».



«Κολλημένοι» οι δείκτες της αγροτικής ανάπτυξης


Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ στα δύο πλέον σημαντικά επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2007-2013 η απορρόφηση της Δημόσιας Δαπάνης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Ειδικότερα στο μέτρο που αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών (μέτρο 121) το ποσοστό απορρόφησης που υπάρχει  αναφέρεται μόνο στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.  Συνεπώς για την τρέχουσα περίοδο η απορρόφηση παραμένει μηδενική. Σημειώνεται ότι από τις 7.735 αιτήσεις  επενδύσεων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 1.800 επενδυτικά σχέδια ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων στο τέλος Μαρτίου.  Τονίζεται πάντως ότι οι πληρωμές της Δημόσιας Δαπάνης (112 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι σήμερα, έναντι προβλεπόμενης Δημόσιας Δαπάνης ύψους 570 εκατ. ευρώ) αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά σε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Μηδενική σχεδόν παραμένει επίσης η απορρόφηση της Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος στις επενδύσεις για την μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων (μέτρο 123Α).  Πραγματικά οι μέχρι σήμερα πληρωμές εκτιμώνται στο επίπεδο των 7 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προβλεπόμενης Δημόσιας Δαπάνης της τάξεως των  260 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου μηδενική παραμένει η απορρόφηση στα δύο σημαντικά ποιοτικά μέτρα του προγράμματος, όπως το σύστημα για την ποιότητα τροφίμων (μέτρο 132) και οι δραστηριότητες για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων (μέτρο 133).

Σημειώνεται τέλος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική πρόοδος ως προς το Αγροτικό Ταμείο Εγγυοδοσίας και Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η στήριξη των επενδύσεων του αγροτικού τομέα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Πρόβλημα ρευστότητας


Την ΠΑΣΕΓΕΣ ανησυχεί το μεγάλο ζήτημα της έντονης έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που επιβαρύνει και θα συνεχίσει να επιβαρύνει σημαντικά το πρόβλημα της απορρόφησης κονδυλίων Δ.Δ. από τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ 2007 – 2013, λόγω της μακροχρόνιας αδυναμίας των επενδυτών να διασφαλίσουν την ίδια συμμετοχή στις εγκεκριμένες προτάσεις τους (ίδια κεφάλαια + δανεισμός).


Παράλληλα, ανησυχία φέρνει και το γεγονός ότι στο σύνολο των μέτρων του ΠΑΑ 2007 – 2013 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 2.3 δις €, δηλαδή ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 50%, αν και σημαντικό ποσοστό από αυτές αφορούν απειλημένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στοιχεία αυτά βασίζονται σε δημοσιοποιηθείσα έκθεση του ΥΑΑΤ με την υφιστάμενη κατάσταση της 19.10.2012 καθώς και σε πρόσφατη προφορική πληροφόρηση.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου