Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Π.Ε.Ν.Α Συζητώντας για το Δίκοκκο σιτάρι


















ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 2-2-2013

Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ



Το Σάββατο, 9 Φεβ 2013, στις 10.00, στην αίθουσα C, στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ (περίπτερο 8) όσοι ενδιαφέρονται για το Δίκοκκο σιτάρι (Triticum Dicoccum) θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες.
Ο κ. Δαμιανός Παχόπουλος, καλλιεργητής από το χωριό Κούκος Πιερίας, και μέλος του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας, καλλιέργησε δίκοκκο σιτάρι και θα μας πει τις εμπειρίες του. Καλούνται και όσοι άλλοι καλλιεργητές έχουν εμπειρίες να γνωριστούν και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, αφού δεν μπορεούν να βρούν αλλού εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες.
Μάλιστα ο κ. Δ. Παχόπουλος μοιράζεται ότι πληροφορίες βρίσκει δημιουργώντας ένα Blog, το http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr, όπου αναγράφεται ότι το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Στο φιλόξενο αγρόκτημα Koukos Inn, ο κ. Δ. Παχόπουλος με την γυναίκα του (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, e-mail: damianos@koukosinn.gr) έχουν και άλλες καλλιέργειες και προσφέρθηκα να γίνει η επόμενη συνάντηση εκεί, ανάμεσα στο ήδη φυτρωμένο δίκοκκο σιτάρι και τις άλλες καλλιέργειες στις 9 Μαρτίου 2013, για όσους θα ήθελαν να συνδυάσουν τις συζητήσεις με εκδρομή, ενώ προετοιμάζεται δραστηριότητα για τον αλωνισμό τον Ιουν 2013, όπως και το 2012, με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
Φαίνεται ότι η παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών είναι η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη διαδιασία διάχυσης πληροφοριών, μπροστά στην πλήρη ανυπαρξία υποστήριξης από κάποιες υπηρεσίες ή το δημόσιο.
Καθ’ όλη την διάρκεια της Zootechnia (7-10 Φεβ 2013) η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και την υποστήριξη της HELEXPO και του ΑΓΡΟΡΑΜΑ φιλοξενεί «50 Νέους Αγρότες που μοιράζονται τις Πετυχημένες Πρακτικές τους» με όποιον θέλει να γνωρίσει την πραγματική αγροτική ζωή και δράση.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου