Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες



Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες

(upd: 18.00) Οι Έλληνες αγρότες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, στη χθεσινή συνάντησή τους στον Πλαταμώνα διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να "παραλύσουν" τη χώρα, αφού , φορολογικό, ΦΠΑ και κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους οδηγούν σε "αφανισμό", τόνισε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Οι Θεσσαλοί αγρότες  ήδη βρίσκονται τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης για να αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των δρόμων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι υπαρκτά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Υπάρχουν, πράγματι, ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη των καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, το φορολογικό σύστημα των αγροτών και το ασφαλιστικό τους, με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων ηλικίας» δήλωσε ο κ. Κουβέλης και δεσμεύτηκε να τα θέσει στη κυβέρνηση.

«Η δέσμευση και όχι υπόσχεση, είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις» είπε.

Εκ μέρους των αγροτών Ημαθίας, ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε ότι «ο κόσμος στα τρακτέρ περιμένει να μάθει πότε θα πληρωθεί και ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην κυβέρνηση».

Δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Παναγής, από τους αγρότες των Σερρών, ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πολιτικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι οι αγώνες είναι για αυτονόητα αιτήματα. «Οι εποχές της διαχείρισης έχουν περάσει» πρόσθεσε και ζήτησε ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει αποταμιευτικό λογαριασμό για την ενίσχυση των αγροτών.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωσε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη και την, κατά πολύ, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές των δαπανών, που για το 2013, τα προσδιόρισε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σταμάτησαν τα τρακτέρ

Σε παράδρομους δίπλα στην Εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών από τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, αφού κλούβες της Αστυνομίας, έχουν αποκόψει την δυνατότητα της καθόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό. Αυτή την ώρα οι αγρότες συζητούν την περαιτέρω στάσης μετά τα νέα δεδομένα. 

Σημειώνεται ότι οι προθέσεις των αγροτών ήταν να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό και να τα παρατάξουν στην άκρη του δρόμου. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Λάρισας ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ του νομού Ρίζος Μαρούδας σήμερα δεν πρόκειται να αποκλείσουν την εθνική οδό ενώ η περαιτέρω μορφή του αγώνα τους θα καθορισθεί από τη συμμετοχή και τη δυναμικότητα των αγροτών καθώς δεν έχουν πλέον να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Μαρούδας ερωτηθείς για τις αποφάσεις που έλαβε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Αγροτών που συνεδρίασε χθες στον Πλαταμώνα για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς τόνισε πως «υπάρχει η διάθεση για συμπόρευση με τους αγρότες από τις άλλες περιοχές της χώρας, με την προυπόθεση όμως ότι τα τρακτέρ θα είναι στο δρόμο»

Την συμπαράσταση του στις αγροτικές κινητοποιήσεις εκφράζει με ανακοίνωση του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας το οποίο τονίζει πως «ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης… η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με τον άλλο».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου