Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με την Ε.Ν.Α. Κοζάνης συζήτησαν στην Οινόη για την Αγορά Αγροτών .








ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28-1-2013
Οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης δρούν

Με την επιλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης οργανώνονται για να ανταποκριθούν επιτυχέστερα στην νέα κρίσιμη τριετία 2013, 2014 & 2015, όπου προβλέπεται να ψηφισθεί η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (με καθυστέρηση), όπου φαίνεται ότι οι Νέοι Αγρότες δεν στηρίζονται επαρκώς (δεύτερος πυλώνας) για να ανταποκριθούν στον ρόλο του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Α 2014), όπου η νέα ΚΓΠ θα ξεκινήσει με καθυστέρηση ενός έτους (από 2015), όπου όλοι οι πολίτες (και οι νέοι αγρότες) διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να μπορούν να πουλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους (Farmers Market, Vente Directe, Δημοπρατήρια κλπ), όπου αναγνωρίζεται επιτέλους ότι ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, όπου πρέπει να αναγνωρισθεί το αντικείμενο και τα εφόδια του επαγγελματία αγρότη, όπου η Ευρ. Επιτροπή ορίζει το 2013 ως Έτος Νεολαίας της Υπαίθρου, όπου η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας μετακινείται για το 2014 στην Θεσσαλονίκη.










Στην συζήτηση που έγινε στο Κτήμα ΟΙΝΟΗ (Οινόη Κοζάνης, 25/1/2013) με συντονιστή τον κ. Λεωνίδα Αρνίδη και κ. Σπυρίδωνα Νίκο, μετείχαν ο κ. Λεωνίδας Ραβανός (πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας), ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης (Τεχνικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών), ο κ Λάζαρος Μαλούτας (Δήμαρχος Κοζάνης), ο κ Βασίλειος Κωνσταντόπουλος (Δήμαρχος Σερβίων-Βελβενδού), ο κ. Κώστας Κυριακίδης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κοζάνης & Αντιδήμαρχος Κοζάνης), ο κ. Στάθης Τσανακτσίδης (Αντιδήμαρχος Κοζάνης), ο κ. Βαγέλης Σημανδράκος (Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας), ο κ. Κώστας Μιμίκος (Αγροτική Πληροφόρηση ΑΝΚΟ), ο κ. Γεώργιος Μαλλιαρός (πρόεδρος ΕΝΑ Θεσσαλονίκης) ο κ. Σ. Βογιατζής (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Α. Κάλφας (ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Μ. Καλδάκης (ΕΝΑ Κιλκίς), η κα Μάγδα Ανδρονικίδου και πολλοί άλλοι.








Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι η μόνη θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση για Νέους Αγρότες (ηλικία 19-40 ετών), που συνεχίζει επί 20 χρόνια να προσφέρει και το 2012 πραγματοποίησε 196 προδημοσιοποιηθείσες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και ήδη προγραμματίζει εξ ίσου σημαντικές δραστηριότητες για το 2013. Η ΠΕΝΑ δεν υποκαθιστά τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπορούν να καλύπτουν όλους τους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες & δασοκόμους) αλλά τα μέλη της συμμετέχουν εκεί (άλλωστε είναι το 6% περίπου των σημερινών αγροτών, με το 65% να είναι πάνω από 55 ετών), εξειδικευμένη στα τέσσερα σημεία που αφορούν ειδικά τους Νέους Αγρότες, που είναι: ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η κοινωνικοποίηση, η δημιουργία οικογένειας και ανατροφή παιδιών και η σταθεροποίηση της νεοϊδρυθείσας αγροτικής εκμετάλλευσης. Επίσης οι Ενώσεις Νέων Αγροτών προβληματίζονται πολύ σοβαρά με το μέλλον του αγροτικού κόσμου, καθόσον οι Νέοι Αγρότες θέλουν και ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν μέλλον.
Ο κ. Λ. Ραβανός μετέφερε την εμπειρία της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας από την πρώτη Αγορά Αγροτών-Farmers Market που λειτουργεί μέσω πολλών νόμων, διατάξεων & αποφάσεων, ΝΟΜΙΜΑ στην Ελλάδα, έξω από την Πρέβεζα, πιλοτικά, εδώ και επτά σχεδόν μήνες, σε συνέχεια της πρώτης πειραματικής προσπάθειας στην Κούλουρα Ημαθίας με την ΕΝΑ Ημαθίας, και ήδη η Αγορά Αγροτών έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων. Έδωσε στοιχεία από τον κανονισμό λειτουργίας, από τις συμβάσεις που υπογράφουν οι αγρότες-παραγωγοί, από την καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας και από την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής.

·         Στην Αγορά Αγροτών μετέχουν μόνο αγρότες και πουλούν μόνο τις παραγόμενες ή μεταποιούμενες από αυτούς ποσότητες. Στον έλεγχο συνδράμουν όλοι οι συμμετέχοντες, με συντονισμό της Ένωσης Νέων Αγροτών & των τοπικών γεωπόνων (Σύλλογος ή ΓΕΩΤΕΕ), στην δε επιβολή κυρώσεων μετέχει η τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος, Δημοτική Αστυνομία).

·         Μέχρι σήμερα πωλούνται στην Αγορά Αγροτών Πρέβεζας μόνο τοπικώς παραγόμενα γεωργικά προϊόντα και λίγα ζωικής προέλευσης. Στόχος είναι να τακτοποιηθεί το εμπόριο γαλακτοκομικών-τυροκομικών και να επεκταθεί στο εμπόριο τυποποιημένων κομματιών κρέατος, από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, πάντα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας και υγιεινής, ενώ ήδη πωλούνται ψάρια (ζωντανά και άλλα).

·         Ο υπαίθριος χώρος που λειτουργεί η Αγορά Αγροτών Πρέβεζας είναι δημοτικός και έχει παρθεί ήδη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήταν καλό να προβλεφθεί στεγασμένος χώρος, σε επόμενη φάση. Ο χώρος είναι στα όρια της πόλης. Η Αγορά Αγροτών λειτουργεί μόνο μία ημέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Σάββατο ή Κυριακή. Για όλες τις άλλες ημέρες υπάρχει και λειτουργεί το στεγασμένο σταθερά εμπόριο.

·         Η Αγορά Αγροτών χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στην Α ζώνη, περίπου το 80%, καλύπτεται εβδομαδιαία μόνο από τοπικούς αγρότες, με την τοπική τους παραγωγή. Στην Β ζώνη, περίπου μέχρι 20%, μπορούν να φιλοξενηθούν, μόνο με αμοιβαιότητα, αγρότες από κοντινές περιοχές, με προϊόντα που δεν παράγονται στην περιοχή της Πρέβεζας. Στην Γ ζώνη μπορεί να φιλοξενηθούν περιοδικά (μία φορά το μήνα) αγρότες από άλλες Ελληνικές περιοχές με επιλεγμένα αγροτικά προϊόντα.

·         Δεν μπορούν να μετέχουν έμποροι (έστω και με μερική απασχόληση) ούτε μεταποιητές, παρά μόνο αγρότες, που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται οι ίδιοι μόνο την δικιά τους αγροτική παραγωγή. 



 http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AIMl5C4AABNIUQYmDQLRawEbs6s&midoffset=2_0_0_1_1234041&partid=2&f=1720&fid=Inbox&w=768&h=467

Τις Αγορές Αγροτών ήδη έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ, ενώ ο Υπουργός ΑΑΤ τις έχει ανακοινώσει στην Ελληνική Βουλή και σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις του.
Η ΠΕΝΑ τις είχε ανακοινώσει και υποστήριξε την δημιουργία τους από τον Οκτ 2010, μετά από επίσκεψη στο Βέλγιο, με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Σ. Δανέλλη, σε παρόμοιες Αγορές Αγροτών στην Φλάνδρα.
Ήδη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν Αγορές Αγροτών η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας και άλλες. Οι ΕΝΑ, ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς οικονομικές δραστηριότητες, απλά μόνο ενεργοποιούν τις διαδικασίες και αργότερα πρέπει να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης των Αγορών Αγροτών, όπου στον φορέα η κάθε ΕΝΑ θα μπορούσε να εκπροσωπείται.
Μετά την γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και θέσεων με τους Δημάρχους, το Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ και πολλούς άλλους, καθώς και τις διευκρινήσεις από την εμπειρία της ΠΕΝΑ και της ΕΝΑ Πρέβεζας, οι Νέοι Αγρότες έμειναν και επέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους:
Πρόεδρος       Αρνίδης Λεωνίδας      Πτελέα          6975765101
Αντιπροεδρ.    Νίκος Σπυρίδων         Λιβαδερό        6972903647
Γραμματέας    Πασχαλίδης Στάθης    Αγ. Δημήτριος 6948370799
Ταμίας           Γαλίδης Χαράλαμπος   Αλωνάκια       6945790576
Μέλος           Παπαδόπουλος Λορέντζος, Οινόη     6944278852
Μέλος           Διαμαντίδης Αντώνης  Σκήτη            6978116970
Μέλος           Χαρέλης Γεώργιςο      Πολύμυλο      6974605323
Αν. Μέλος      Δουβαρτζίδης Χαράλαμπος, Ροδί      
Αν. Μέλος      Αποστολίδης Γεώργιος , Δρέπανο      6979009980
Αν. Μέλος      Θεοδωρίδης Σπύρος   Γρεβενά        6942022350
Αν. Μέλος      Καφετζής Ματθαίος    Νεοχώρι         6947324728
φιλοδοξώντας να επεκταθεί η οργάνωση των Νέων Αγροτών και στα Γρεβενά αργότερα.
Η Ένωση Νέων Αγροτών θα συναντάται κάθε Δευτέρα, 21.00, με την 2η Δευτέρα κάθε μηνός να γίνεται η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Επομένως η επόμενη τακτική ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης θα γίνει στις 11 Φεβ 2013, στις 21.00, το χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου