Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Οι κτηνοτρόφοι στο «κόκκινο»

«Λερναία Ύδρα» τα προβλήματα των κτηνοτρόφων – στο «κόκκινο» λόγω των δανειακών τους υποχρεώσεων

Σε απόγνωση παραμένουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αλυσίδα προβλημάτων, που απειλεί τόσο τις εκμεταλλεύσεις, όσο και τους ίδιους. Στην… καλύτερη των περιπτώσεων οι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη φορολογική τους ενημερότητα και στη χειρότερη… να απωλέσουν περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ απουσιάζει η βούληση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για στήριξη των αιτημάτων τους.

Με… «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και ο αγώνας που καταβάλλουν στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στο επάγγελμα και να βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει διατροφική αυτάρκεια, μοιάζει άνισος.


Συμμαχός τους ωστόσο δεν στέκεται ούτε η τύχη. Οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα εντείνονται, με αποτέλεσμα ο χειμώνας να φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις, για τον απλό λόγο, ότι τις ημέρες που βρέχει τα ζώα παραμένουν σταυλισμένα, καταναλώνοντας ζωοτροφές.


Στον κατάλογο των συμμάχων τους ωστόσο, σε καμιά των περιπτώσεων δεν υπάρχει η λέξη… «ελληνική πολιτεία», καθώς εκτός του ότι δεν γίνονται παρεμβάσεις για μείωση του κόστους των ζωοτροφών, οι επαγγελματίες παραμένουν εκτεθειμένοι σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως οι τελευταίες ανακοινωθείσες, οι οποίες αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα.


Το πιο «καυτό» πρόβλημά τους πάντως παραμένει η αδυναμία τους ν’ αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να στηρίξουν την εκμετάλλευσή τους.


«Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει λάβει δάνεια πάσης φύσης, καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λπ., μέρος των οποίων ή ολόκληρα έχουν ‘πέσει’ για αγορά ζωοτροφών ή με άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στο paseges.gr, κρούωντα ςγια μια ακόμη φορά «καμπανάκι κινδύνου».


Σε σχετική του ανακοίνωση μάλιστα ο ΣΕΚ, προ ημερών είχε αναφερθεί στο πρόβλημα με τα δάνεια: «Ο πρώτος μποναμάς για το 2013 ήρθε για τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν υποχρεώσεις σε τράπεζες και συγκεκριμένα οφειλές από δάνεια τα οποία με την εγκύκλιο 100/2001 της ΑΤΕ ρυθμίστηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η ρύθμιση αυτή, στην οποία εντάχθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα 6.576, κύρια αγελαδοτρόφοι και χοιροτρόφοι, αποδείχθηκε βραχνάς για τους εντασσόμενους αφού το οφειλόμενο χρέος αποστέλλεται για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο (Εφορία) με ότι αυτό συνεπάγεται (επιπλέον πρόστιμα, αδυναμία των κτηνοτρόφων να είναι φορολογικά ενήμεροι, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αδυναμία πιστωτικών διευκολύνσεων). Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα και η έλλειψη ρευστότητας πιέζει  αφόρητα τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προωθούνται πρακτικές σκληρές και άδικες  με  τις οποίες  απειλείται πλέον η επιβίωσή τους».



Τι γίνεται με το «κούρεμα» των δανείων


Στο «κόκκινο» όπως είπαμε και πιο πάνω βρίσκονται όσον αφορά στο δανεισμό τους από τις τράπεζες οι κτηντορόφοι.


Είναι ενδεικτικό πως τα χρέη των παραγωγών ξεπερνούν σήμερα τα 1 δισεκ. Ευρώ.


Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επανήλθε παράλληλα και στην πρότασή του για λύση στο θέμα των κτηνοτροφικών χρεών.


Οι κτηνοτρόφοι ζητούν κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας και εκτός αυτού αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 15 χρόνια με  χαμηλό επιτόκιο και τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.


Η διαγραφή χρέους στα δάνεια που έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο αποτελεί αν μη τι άλλο τολμηρή λύση και μένει να αποδειχτεί στην πράξη, κατά πόσο θα εγκριθεί από την τρόικα και τις ίδιες τις τράπεζες.


Την ίδια ώρα «φουντώνουν» τα σενάρια με΄σω κυρίως του Τύπου για ενδεχόμενο haircut μέχρι και 75% σε δάνεια κτηνοτρόφων. Το επίμαχο υπό ρύθμιση ποσό ανέρχεται στα 188 εκατ. ευρώ και πρόκεται για ρυθμισμένα δάνεια το 2001.


Πρέπει να σημειωθεί πως από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις προβληματικών δανείων που διατηρούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους οι δύο τράπεζες, οι ενήμερες δόσεις αντιστοιχούν σε ένα ποσό πάνω από 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.


Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί κρατώντας «μικρό καλάθι» λόγω της εποχής.


Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που θεωρούν «γενναία», πιθανή διαγραφή χρέους για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει κι όχι για μέρος αυτών.


Μάλιστα επικαλούνται περιπτώσεις δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια προ εικοσαετίας και παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει το κεφάλαιο δυο φορές(!), βρίσκονται αντιμέτωποι μετά από αρκετά χρόνια με ένα…βουνό από τόκους.


Δυσχέρειες στην αγορά γάλακτος


Η αγορά γάλακτος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αλώβητη της κρίσης, πόσο μάλλον μετά τις εξελίξεις με την άλλοτε κραταιά ΑΓΝΟ, η οποία έδινε εισόδημα στον παραγωγό αλλά και τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.


Η αγανάκτηση και ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων είναι διακριτά σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΚ: «Μετά το  «ξεπούλημα» της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ", μίας  επιτυχημένης συνεταιριστικής επιχείρησης με κέρδη και μάλιστα σε αυτούς  που  της χρωστάνε,  νέο «έγκλημα» συντελείται κατά του κτηνοτροφικού κόσμου. Η υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ η οποία ανήκει στον Όμιλο ΚΟΛΙΟΣ, στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης,  βρίσκει  τους κτηνοτρόφους στον αέρα με απλήρωτο το γάλα τους που παρέδωσαν στην εταιρία,  ενώ  ο Όμιλος   εξυπηρετώντας  τα  συμφέροντά  του  εξασφαλίζει ασυλία για τα χρέη του προς τους κτηνοτρόφους. Η ενέργεια αυτή θέτει σε ομηρία  και ουσιαστικά καταδικάζει 112 Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, εκμεταλλεύσεις αγελαδοτρόφων από τις καλύτερες στο χώρο.


Η εταιρεία ανήκει από το 2003 στην ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., η οποία την αγόρασε από την ΑΤΕ,  και με δάνειο το οποίο δεν έχει αποπληρώσει, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τύπο, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό μια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, της οποίας η  πορεία συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος μέχρι το 2003, στον αφανισμό.


Με τη στάση πληρωμών από την ΑΓΝΟ δημιουργήθηκε ένα καταστροφικό ντόμινο, κατέρρευσε η τοπική οικονομία γιατί έμειναν απλήρωτοι όχι μόνο οι αγελαδοτρόφοι αλλά και οι γεωργοί (καλλιεργητές ζωοτροφών) της περιοχής αφού έσπασε η αλυσίδα πληρωμών», τονίζεται στην ανακοίνωση, για να καταλήξει: «Σε μια εποχή κρίσιμη  για τη χώρα μας  που το εισόδημα των κτηνοτρόφων καταρρέει, οι εξελίξεις αυτές «στήνουν με την πλάτη στον τοίχο» τους κτηνοτρόφους υποσκάπτουν τα θεμέλια της παραγωγικής  ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.  και επιτρέπουν στο καρτέλ του γάλακτος  να κερδοσκοπεί  ασύστολα σε βάρος των ελλήνων παραγωγών».


Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ οι γαλακτοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα καταβάλλουν προσπάθειες να σιγουρεύουν τα χρήματά τους στις συμφωνίες τους με τους εμπόρους, καθώς ενδεχόμενη ασυνέπεια εκ μέρους των, θα αποβεί μοιραία για την περαιτέρω βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους.


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου