Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών

Αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών

«Προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες κατά τη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως των εσπεριδοειδών με προορισμό τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εξόδου της χώρας σε φορτία με προορισμό άλλες κοινοτικές χώρες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέχρι σήμερα διαπιστώθηκαν παρατυπίες όπως:

  • Η χρήση ακατάλληλων μέσων συσκευασίας και έλλειψη τυποποίησης κατά τη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών
  • Η έλλειψη των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων των διακινούμενων προϊόντων και
  • Η μη υποβολή, όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία, αιτήσεων-αναγγελιών για την αποστολή των φορτίων από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων στις αρμόδιες αρχές ελέγχου.


Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις ισχύουσες διατάξεις παραπέμπονται στις αρμόδιες, κατά περιοχή, Επιτροπές Επιβολής Κυρώσεων.
 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:


«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία εξόδου της χώρας σε εικοσιτετράωρη βάση τις εργάσιμες ημέρες, καθώς και τις αργίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι παρατυπίες κατά τη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών.


Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις διακινούν το τελευταίο διάστημα φορτία κυρίως εσπεριδοειδών προς  τις βαλκανικές χώρες, γεγονός που ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για την παρουσίαση των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων σε αγορές άλλων χωρών.


Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εξαγωγικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράτυπες διαδικασίες να δυσφημίζουν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα και να δημιουργηθεί κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού σε αγορές που με τόσο κόπο έχουν κατακτηθεί».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου