Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς – χρονιά του «μεγέθους» η φετινή



Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς – χρονιά του «μεγέθους» η φετινή

Με ευνοϊκές συνθήκες για τον παραγωγό ξεκίνησε το πατροπαράδοτο μάζεμα της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, στις κυρίως παραγωγικές περιοχές της χώρας. Οι αγρότες ποντάρουν πολλά φέτος στο συγκεκριμένο προϊόν, ενώ από την πλευρά τους οι συνεταιρισμοί για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να παίξουν στην αγορά, ιδιαίτερο ρόλο.
Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά και την εντελώς άνυδρη περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, εφέτος οι συνθήκες ευνόησαν το «φούσκωμα» του ελαιοκάρπου.

Τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με τις ήπιες βροχοπτώσεις ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την ελιά  να «δέσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ με καλές συνθήκες ξεκίνησε και η διαδικασία της συγκομιδής, γλιτώνοντας τους παραγωγούς από πρόσθετη ταλαιπωρία.

Το ζητούμενο βέβαια είναι οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες να διατηρηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα του τρέχοντος μήνα, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο αφού μαζεύεται το «πρώτο χέρι», ανέφεραν χαρακτηριστικά ελαιοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με το paseges.gr.

Παράλληλα επεσήμαναν πως το ζητούμενο και φέτος είναι να μαζευτεί ο καρπός, που στις περισσότερες των περιπτώσεων διαθέτει καλό μέγεθος, προτού πέσει η θερμοκρασία, πιάσουν τα κρύα και τεθεί σε κίνδυνο η σοδειά, δεδομένου ότι η ελιά είναι ευαίσθητη.

Πάντως στην αγορά για μια ακόμη σαιζόν «παίζουν» δυναμικά οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις τους, χωρίς ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν ανακοινώσει επίσημα τις τιμές απορρόφησης του προϊόντος.

Μεσσηνία

Στο νομό Μεσσηνίας, «η τοπική ΕΑΣ θ’ ανακοινώσει το επίσημο δελτίο τιμών της την ερχόμενη Δευτέρα», μας ανέφερε ο πρόεδρος κ. Κώστας Κατσούλης, τονίζοντας παράλληλα πως παραγωγή υπάρχει, ενώ αξιοσημείωτες είναι μόνον κάποιες περιορισμένες ζημιές από το δάκο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περιοχή, οι τιμές κινούνται για το βασικό μέγεθος ελιάς, το 200άρι, στα 1,20 – 1,40 ευρώ το κιλό και σε επίπεδα υψηλότερα από πέρσι.

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας σε ελαιώνες και ελαιοπερίβολα της Μεσσηνίας.

Μάλιστα με αφορμή το πέρας των εργασιών η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους παραγωγούς πως πλέον η Διεύθυνση, παύει να είναι υπεύθυνη για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη της προστασίας του ελαιοκάρπου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, πως οι καταγεγραμμένοι δακοπληθυσμοί είναι αυξημένοι και οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για ύπαρξη δακοπροσβολών.

Γι΄ αυτό συνιστάται στους καλλιεργητές που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή  να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν προσβολή άνω του 4 -5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηρισθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως και επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί.


Κρήτη

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στο νομό ολοκληρώθηκαν για την εφετινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «το καλοκαίρι επεκράτησαν καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν τον πολλαπλασιασμό του δάκου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, απουσία ισχυρών ανέμων).

Ζημιές έγιναν αργότερα και εντοπίστηκαν σε μεμονωμένες περιοχές.


Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σ’ ολόκληρο το νομό μπορεί να ξεκινήσει από 14-11-2012 εκτός από τα Δ.Δ. Μιαμούς, Βασ. Ανωγείων, Γκαγκάλων, Βασιλικής, Χουστουλιανών, Καστελλίου και Αμπελούζου  των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας στα οποίο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι 17/11/2012, διότι εκεί ο τελευταίος ψεκασμός ολοκληρώθηκε αργότερα.

Σε περιοχές με υψηλό ποσοστό καρποφορίας, όπου η συγκομιδή μπορεί  γίνει όψιμα και αν επικρατήσει καλός καιρός ενδέχεται να υπάρξουν δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Eφιστάται, λοιπόν, η προσοχή στους παραγωγούς, εάν διαπιστώσουν πρόβλημα να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης με dimethoate πάντα σε συνεννόηση με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής (της Περιφέρειας Κρήτης).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο των 21 ημερών από το τέλος του ψεκασμού καλύψεως μέχρι τη συγκομιδή εφόσον χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο dimethoate.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς του νομού να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλο το νομό σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο».

Αιτωλοακαρνανία

Χωρίς προβλήματα και με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ξεκίνησε και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η συγκομιδή της ελιάς. Πέρσι, θυμίζουμε, η περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι επλήγη σημαντικά από τις πυρκαγιές, κάτι που είχε αντίκτυπο στο ύψος της παραγωγής.

Φέτος δεν σημειώθηκαν σημαντικές πυρκαγιές στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου που απορροφά την παραγωγή, δεν έχει κι αυτή, ανακοινώσει επίσημα τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί εντείνουν τις προσπάθειές τους και προσπαθούν να περιορίσουν τα συλλεκτικά τους έξοδα, για να αυξήσουν το ενδεχόμενο κέρδος, ελπίζοντας να διατηρηθούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου