Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αν ο κάθε ΤΟΕΒ έφτιαχνε από ένα φωτοβολταϊκό, θα έλυνε οριστικά όλα του τα προβλήματα



Αν ο κάθε ΤΟΕΒ έφτιαχνε από ένα φωτοβολταϊκό, θα έλυνε οριστικά όλα του τα προβλήματα

Νέα διοίκηση στο Σωματείο Εργαζομένων ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, πρόεδρος ο Π. Στεργίου. Εκλογές σήμερα και αύριο στην Ομοσπονδία, …τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν άλυτα. Καμία εξέλιξη με τους, επί ένα χρόνο σε επίσχεση εργασίας, απλήρωτους εργαζομένους. Κι όμως, η λύση είναι απλή: Ενεργειακή αυτάρκεια με επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Με νέα διοίκηση το Σωματείο Εργαζομένων ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ ετοιμάζεται για την έσχατη προσπάθεια επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων, τα οποία και έχουν πλέον λάβει τέτοιες διαστάσεις, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον τελευταίο πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, το σύνολο δηλαδή της αγροτικής παραγωγής. Με εξαίρεση ίσως 2-3 Τοπικούς Οργανισμούς, οι οποίοι έστω και με νομικές υπερβάσεις λειτουργούν, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καθεστώς παρακμής. Ο δε ΓΟΕΒ Αχελώου έχει στην πραγματικότητα πλήρως διαλυθεί. Υπάρχουν μόνο χρέη και ελάχιστοι πια, εδώ και ένα χρόνο, απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι οποίοι και συνεχίζουν φυσικά την επίσχεση εργασίας. Όσο για τα μεγάλα έργα (διώρυγες), βρίσκονται κι αυτά στα όριά τους, συντηρούμενα με εμβαλωματικές παρεμβάσεις… κι αυτές όχι πάντα…


Στο περιβάλλον αυτό καλείται να κινηθεί η νέα διοίκηση του Σωματείου, με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Στεργίου, αντιπρόεδρο τον κ. Ευάγγελο Πατσιά, γενικό γραμματέα τον κ. Βλάση Σφυρή, ταμία τον κ. Δημήτρη Πούλιο και μέλη τους Αριστείδη Μπισδούνη, Γρηγόρη Λουκά και Αθανάσιο Κολοσιώνη. Σημειώνουμε ότι σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση και οι εκλογές της Ομοσπονδίας, όπου και φυσικά θα συζητηθούν τα προβλήματα των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, το θέμα των εργαζομένων, αλλά και τα του «ακαθόριστου» θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Οργανισμών. Την ίδια στιγμή και σε ότι αφορά τον ΓΟΕΒ Αχελώου, αναμένονται πρωτοβουλίες απ’ την πλευρά του νέου γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλη Αγγελάκα για την τοποθέτηση διοίκησης, στη θέση της παραιτηθείσας, …που θα δεχθεί όμως να αναλάβει καθήκοντα!!!


Όπως και να ‘χει, οι αγρότες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι «αρμόδιοι» ενδιαφέρονται μόνο να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις μεταβιβάσουν σε άλλους «αρμοδίους», που με τη σειρά τους έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια πολύ καλά να κρύβονται πίσω από χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις, απίθανες δικαιολογίες και διαδικαστικά τερτίπια. Τη λύση στο πρόβλημα θα πρέπει μόνοι τους να τη δώσουν… και να μην έχουν ανάγκη κανέναν δήμαρχο, περιφερειάρχη, υπουργό. Και η λύση είναι απλή: Ενέργεια! Φωτοβολταϊκά ή ακόμη και ανεμογεννήτριες. Κι ακόμη περισσότερο, αφού μιλάμε για τη διαχείριση του νερού, μικρά υδροηλεκτρικά! Οι Οργανισμοί δεν λειτουργούν και καταγγέλλουν συχνά τη ΔΕΗ, την οποία δεν πληρώνουν, επειδή τους κόβει το ρεύμα. Χωρίς ενέργεια δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, χωρίς αντλιοστάσια δεν μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι, χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, χωρίς παραγωγή δεν υπάρχουν λεφτά. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Αν, λοιπόν, οι ΤΟΕΒ είχαν προχωρήσει στην κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων (που είναι το πιο εύκολο), θα είχαν άπαξ δια παντός λύσει το πρόβλημα. Και ούτε οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν, ούτε κανέναν θα είχαν ανάγκη. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και επιτρέπει τέτοιες επενδύσεις. Υπάρχει και η ΕΑΣ Αγρινίου που άνοιξε δρόμους και πέτυχε το ακατόρθωτο, έχοντας εξασφαλίσει τις μισές άδειες αγροτικών φωτοβολταϊκών, απ’ όσες έχουν δοθεί στο σύνολο της επικράτειας. Αν μπόρεσαν 650 μεμονωμένοι αγρότες, δεν μπορούν οι ΤΟΕΒ, που ο καθένας αριθμεί εκατοντάδες παραγωγούς;


Η σκέψη δεν είναι δική μας. Την πρόταση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξη στον Δυτικά 96,1 – FM προ ημερών. Και την βρίσκουμε εξαιρετική. Ας το σκεφθούν σοβαρά λοιπόν, οι διοικήσεις και τα μέλη των ΤΟΕΒ και ας δρομολογήσουν τις εξελίξεις που θα τους λύσουν τα χέρια. Αν περιμένουν απ’ το κράτος χρηματοδότηση ή άλλες παρεμβάσεις… πλανώνται πλάνην οικτρά. Είναι δική τους ευθύνη.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου