Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Πληροφόρηση για καλλιέργεια κηπευτικών με διχτυοκήπια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφόρηση για καλλιέργεια κηπευτικών με διχτυοκήπια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Ημέρα Πληροφόρησης» σχετικά με τη χρήση διχτυοκηπίων για καλλιέργεια κηπευτικών διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) και το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ).
Ο καθηγητής κ. Κίττας, ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Κατσούλας, ο κύριος ερευνητής ΚΕΤΕΑΘ Θωμάς Μπαρτζάνας και όλο το ερευνητικό προσωπικό και οι συνεργάτες των δύο παραπάνω φορέων θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους ενημερώσουν σχετικά με το παραπάνω θέμα αλλά και για ζητήματα νέων τεχνολογιών και εξοικονόμησης νερού στα θερμοκήπια και διχτυοκήπια.

Η ενημέρωση βασίζεται σε αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού υποέργου Ηράκλειτος ΙΙ με τίτλο: «Θεωρητική και πειραματική διερεύνηση του μικροκλίματος των διχτυοκηπίων» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κίττα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βελεστίνο (Π.Ε.Ο. Βόλου- Λάρισας, κόμβος Βελεστίνου) από τις 09:00 έως τις 15:00.
Τα διχτυοκήπια
Την εκτίμηση ότι η ελληνική γεωργία διέρχεται μία κρίσιμη φάση, η οποία έχει επηρεασθεί από το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον καθώς και από την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από το ύψος της παραγωγής, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και έχει καταστήσει αρκετές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες αντιοικονομικές, διατύπωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κίττας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια και διχτυοκήπια), αποτελούν μία δυναμική έκφραση της πρωτογενούς παραγωγής και μπορεί να αποτελέσουν διέξοδο και ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ακόμη και για περιοχές οι οποίες παραδοσιακά έχουν σχέση μόνο με μεγάλες καλλιέργειες, όπως η περιοχή της Θεσσαλίας.

«Είναι γεγονός», διευκρίνισε, «ότι η έντονη και συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για καλλιέργεια σε διχτυοκήπια προέκυψε ως αποτέλεσμα, τόσο της κλιματικής αλλαγής (αύξηση των επιπέδων της ηλιακής ακτινοβολίας, ιδιαίτερα της υπεριώδους, και θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με συνέπεια την εμφάνιση έντονων προβλημάτων από εγκαύματα στα φύλλα και τους καρπούς της καλλιέργειας) όσο και των διατροφικών σκανδάλων και των έντονων απαιτήσεων των καταναλωτών για ‘καθαρά’ προϊόντα, απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα».
Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η καλλιέργεια σε διχτυοκήπια οδηγεί τόσο σε μείωση των προβλημάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα όσο και σε μείωση των προβλημάτων από έντομα και συνεπώς σε μειωμένες απαιτήσεις για χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών και σε παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Κίττας, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε διχτυοκήπια, τόσο η κατασκευή, η επιλογή του διχτύου και η διαχείριση του περιβάλλοντος όσο και η άρδευση στο εσωτερικό του διχτυοκηπίου, γίνονται εντελώς εμπειρικά, με συνέπεια, τη δημιουργία μη βέλτιστου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και τη μη βέλτιστη διαχείριση του νερού.

Το προτεινόμενο έργο, μέσω της μελέτης του περιβάλλοντος και της κατασκευής των διχτυοκηπίων αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκότερες προοπτικές εξάπλωσης των διχτυοκηπίων στην Ελλάδα, συγκρατώντας έτσι τον πληθυσμό στην ύπαιθρο και δίνοντας λύση στα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο ορθολογικός σχεδιασμός των διχτυοκηπίων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση χρήσης χημικών ουσιών συμβάλλοντας στην παραγωγή «καθαρότερων» προϊόντων αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα διχτυοκήπια.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ