Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Α. Τσαυτάρης: Η Ευρώπη θα στηρίξει το ποιοτικό προϊόν



Α. Τσαυτάρης: Η Ευρώπη θα στηρίξει το ποιοτικό προϊόν

«Η υλοποίηση υγιών πολιτικών για τον Αγροτικό Τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ, είναι ο στόχος της Ε.Ε., βάσει των τάσεων που επικρατούν τόσο στην Ευρ. Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ώστε να στηριχτεί η αγροτική οικονομία των κρατών-μελών και να διασφαλιστεί η αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα», σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, από τον υπουργό κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Αγροτικές και Περιφερειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων, προκειμένου να σταλθεί το μήνυμα πως: «Οι δύσκολες περιφέρειες της Ε.Ε. θα τύχουν ιδιαίτερης σημασίας στα όσα θα προβλέπονται από την νέα ΚΑΠ».

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να δείξει στην Ευρώπη, πως η Ελλάδα είναι ένας χρήσιμος «μπαξές» για όλη την Ε.Ε. με ποιοτικά προϊόντα τόσο γεωργικά όσο και κτηνοτροφικά… Αν θέλουν λοιπόν τα παιδιά των Ευρωπαίων να έχουν υγιεινή και ποιοτική διατροφή, οφείλει η ΕΕ να βοηθήσει στο να κρατηθεί αυτός ο τόπος (η Ελλάδα) ζωντανός», ανέφερε ο υπουργός δηλώνοντας ότι αυτό η Ευρώπη αρχίζει και το κατανοεί. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δείχνει κατανόηση και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας, αρκεί να στεκόμαστε μπροστά τους με ειλικρίνεια και επιχειρήματα στα όσα ζητάμε».

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα στην οποία συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης, καθώς και ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης: «Η Ευρώπη ανακάλυψε την άνοιξη της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που είναι το αύριο, το μέλλον της ηπείρου και για το λόγο αυτό, ότι είναι ποιοτικό και αξιόλογο, ως παραγόμενο προϊόν, θα το στηρίξει ουσιαστικά».

Το 40% του συνόλου του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού αφορά στη στήριξη του Αγροτικού Τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ. «Η Ευρώπη θα δράσει στοχευμένα στους τομείς της ασφάλειας των προϊόντων, της ασφάλειας του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής όσο αυτή σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα, της στήριξης των νέων αγροτών, και της προάσπισης του εισοδήματος των ενεργών αγροτών και όχι των αγροτών του καναπέ», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος είπε επίσης πως: «…οι νέοι αγρότες θα υποστηριχτούν με το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ που θα αντιστοιχεί στη χώρα μας, για πέντε χρόνια από την ένταξη τους στο καθεστώς των νέων αγροτών ενώ αυτό το ποσοστό θα προσαυξάνεται επιπλέον 5% για νέους αγρότες ορεινών περιοχών».

Παράλληλα, η νέα ΚΑΠ θα προβλέπει σημαντικές ενισχύσεις για αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα με την ένδειξη «ορεινή Προέλευση» ή και όλα όσα αφορούν σε προϊόντα, είτε παραδοσιακά είτε φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο.

Όπως τονίστηκε, μπορεί μεν να υπάρχουν διαφωνίες και προβλήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, όμως σύμφωνα και με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Σταυρακάκη: «όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Κομισιόν, άσχετα με το ότι πρέπει να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και τάσεις, δεδομένου πως είναι κοινά αποδεχτό ότι επιβάλλεται να προστατευτεί ο αγροτικός τομέας της Ε.Ε. και η παραγωγική διαδικασία… Γι' αυτό άλλωστε προβλέπεται να ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών, να θεσμοθετηθούν οι αγροτικές περιφερειακές αγορές και να απαγκιστρωθούμε από τρίτες χώρες που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Αμερική, Βραζιλία και Κίνα σχετικά με τις ζωοτροφές και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τα κοστολόγια των αγροτών».

Για τα παραπάνω, ο υπουργός επεσήμανε επίσης πως: «Η Ευρώπη κατάλαβε ότι θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι η ήπειρος θα έχει δικά της τρόφιμα και δεν θα εξαρτάται…». Σχετικά με το ζήτημα των ζωοτροφών ανέφερε πως η νέα ΚΑΠ στοχεύει στο να παράξει επιτέλους η Ευρώπη τις δικές της ζωοτροφές ενώ σε ότι αφορά το θέμα των αγροτικών αγορών τόνισε: «Η λειτουργία τους θα θεσμοθετηθεί, και σύντομα θα ξεκινήσουν αγροτικές αγορές εκτός από την Πρέβεζα, σε Κοζάνη και Χανιά… Δε θα έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές αγορές… Φέρνουμε τους πολίτες πιο κοντά στον Αγρότη, ενισχύουμε το εισόδημα των αγροτών, βοηθάμε τους πολίτες στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία με χαμηλότερες τιμές λόγω των παραγωγών που θα πουλάνε χωρίς μεσάζοντες… Στις αγορές αυτές μεγάλο λόγο θα έχουν οι νέοι αγρότες και ήδη 10.000 από αυτούς υποστηρίχτηκαν στο να παραμείνουν στον τόπο τους και τις περιουσίες τους, ενώ δόθηκαν και σε 4.000 πολίτες γη, ώστε να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα». Σημαντικό στοιχείο το οποίο ανέφερε ο υπουργός είναι το ότι μόνο το 6,4% των αγροτών είναι κάτω των 35 χρόνων και ως εκ τούτου: «αν δεν στηριχτούν οι νέοι, αγρότης στο μέλλον δε θα υπάρχει… Με λίγο νερό μπορούμε να έχουμε παραγωγή, αλλά χωρίς αγρότες, προϊόντα δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Και οι δύο ευρωβουλευτές, οι κκ Σταυρακάκης και Δανέζης, στην ημερίδα τόνισαν την ανάγκη να στραφούν οι αγρότες στην τυποποίηση και να εγκαταλείψουν την τακτική του χύμα… Όπως έφεραν, είμαστε η μόνη χώρα που διακινείται χύμα λάδι με αρνητικό αντίκτυπο για τους παραγωγούς αλλά και ευκαιρίες εκμετάλλευσης τους, από άλλες χώρες.

Ο κ. Τσαυτάρης, υπερθεματίζοντας επί του συγκεκριμένου θέματος, επέστησε την προσοχή σε παραγωγούς λαδιού και ελιάς και τους κάλεσε να μην εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, να ακολουθούν την τυποποίηση και να μην ξεγελιόνται από επιτήδειους, δεδομένου ό,τι τα συγκεκριμένα προϊόντα, έχουν αυξητική τάση σε ότι αφορά τις εξαγωγές μας σε άλλες χώρες τόσο ευρωπαϊκές όσο και τρίτες όπως για παράδειγμα η Κίνα. Επίσης κάλεσε τους παραγωγούς να ασχοληθούν και να ερευνήσουν το τελικό προϊόν «τουρσί» (από διάφορα προϊόντα) το οποίο ολοένα και πιο πολύ καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο στις αγορές.

Η ημερίδα ήταν διαδικτυακή οπότε ο υπουργός και οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήματα από περιφερειακά κανάλια αλλά και σε ερωτήσεις που τους απηύθυναν όσοι παραβρέθηκαν στις εργασίες της ημερίδας.

Όπως όλα δείχνουν, η Ευρώπη έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα του αγροτικού τομέα και αναμένονται λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό. Και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, για παράδειγμα: «τα ορεινά Ανώγεια, δίνουν ένα δύσκολο και μακρύ αγώνα για την επιβίωση τους, μέσα από το τρίπτυχο που αφορά στην κτηνοτροφία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό… είναι ένας αγώνας που ζητά λύσεις και προοπτική και για αυτό επιβάλλεται να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο γόνιμος διάλογος», επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου