Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ





 








                                       



ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2012
Εσοδεία 2012 : Περίεργη και Ενδιαφέρουσα
(Περίεργες καιρικές συνθήκες – ενδιαφέροντα αποτελέσματα – Κερδισμένες οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες)
Η εσοδεία του 2012 χαρακτηρίζεται πανελλαδικά από σημαντικές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.
Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών λόγω των δυσμενών συνθηκών του καλοκαιριού που διαμορφώθηκαν από τρεις παράγοντες:
α) Υψηλή ηλιοφάνεια  και θερμικό άθροισμα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.
β)  Καλοκαιρινή ανομβρία
γ) Συνεχείς βοριάδες από τα τέλη Ιουνίου που υποβοήθησαν την καταπόνηση και το υδατικό στρες.
Οι ως άνω παράγοντες πρωίμισαν εξαιρετικά την παραγωγή και επιπλέον στέγνωσαν τους καρπούς και μείωσαν τις ποσότητες που αναμενόντουσαν.
Τέλος, ισχυρές βροχοπτώσεις  στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ξεμπλόκαραν την ωρίμανση στις όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Ξυνόμαυρο, Ροδίτη, Αγιωργήτικο, Μοσχοφίλερο) και του έδωσαν νέες δυνατότητες.
Τα σταφύλια σε όλες τις περιπτώσεις ήταν υγιή και τα γευστικά αποτελέσματα, διαφορετικά ανά αμπελουργική ζώνη αναμένονται με  ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη κερδισμένη της φετινής χρονιάς φαίνεται πως είναι η ζώνη της Μαντινείας στην οποία όλοι οι παράγοντες λειτούργησαν ευνοϊκά.
Το 2012 μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική χρονιά για το Μοσχοφίλερο.
Αναλυτικότερα από τις διάφορες αμπελουργικές ζώνες καταγράφονται τα ακόλουθα:



 



ΗΠΕΙΡΟΣ  ΜΕΤΣΟΒΟ



Το 2012 ήταν πολύ βαρύς ο χειμώνας από τα μέσα Δεκέμβρη έως και τα τέλη Απριλίου ενώ και οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο (χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν πολλές ημέρες που παρατηρήθηκε ολικός παγετός). Ο Μάιος συνεχίστηκε με κάποιες βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες,  και από τις αρχές Ιούνη και τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού το σκηνικό άλλαξε με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις.
Ο τρύγος του Traminer  έγινε  δεκαπέντε ημέρες πιο πρώιμα σε σχέση με το 2011. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους πάνω από 13% vol και υψηλές οξύτητες. Τα Merlot και Pinot Noir τρυγήθηκαν στις 20/9 και το Βλάχικο στις 28/9. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc στις 4/10 με τα σταφύλια να είναι σε άριστη κατάσταση με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους 14 % Vol και οξύτητες πάνω από 7 gr/lt.
Τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει και μας δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες. 




Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43
                                                  e-mail: info@greekwinefederation.gr
www.greekwinefederation.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου