Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η Π.Ε.Ν.Α. «γράφει» την ιστορία της καινοτομίας





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3-9-2012

Η Π.Ε.Ν.Α. «γράφει» την ιστορία της καινοτομίας

Αν καινοτομία είναι η χωροχρονική επιχειρηματική επικερδής διαφοροποίηση μιας δραστηριότητας, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ καταγράφει συνεχείς καινοτομίες στη δράση της, κατ’ αρχήν με την καινοτόμο απόφαση των πρώτων ιστορικών μελών της να ιδρύσουν Ένωση Νέων Αγροτών, χωρίς να διασπούν την αγροτική συνδικαλιστική δομή, απλά εστιαζόμενοι στο μέλλον και στα ειδικά θέματα των Νέων Αγροτών.
Καινοτομία για τα συνδικαλιστικά χρονικά αποτελεί ακόμα και σήμερα ότι οι Ενώσεις Νέων Αγροτών επιτρέπουν στα μέλη τους να είναι ταυτόχρονα και μέλη όποιας άλλης αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης επιθυμούν για τα γενικά αγροτικά προβλήματα.
Έτσι η ΠΕΝΑ κατάφερε μέχρι σήμερα μετά από 19 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης των Νέων Αγροτών, με την παραπάνω καινοτομία, να μην εκτεθεί «στον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας», που είναι αντικείμενο των κομματικών οργανώσεων, αλλά μόνο στην κοινωνική δράση για «τον επηρεασμό της δράσης των πολιτών» που είναι βαθειά πολιτική, αλλά όχι κομματική δράση.
Φέτος η ΠΕΝΑ και πάλι καινοτομεί οργανώνοντας το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, με βάση της οργάνωσης «από τους Νέους Αγρότες στους Αγρότες», ή όπως το διαβάσαμε τελευταία στις εφημερίδες «farmer to farmer», προσπαθώντας να αυξήσει την αυτοεκτίμηση των αγροτών στην πρωτογενή παραγωγή πραγματικού πλούτου από τις αγροτικές επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ο Ειδικός Γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Βασ. Κόλλιας έχει πει πολλές φορές, ότι «οι μηχανές και οι ιδέες αξίζουν, όταν μπουν μπρος», και κυρίως οι Νέοι Αγρότες είναι άνθρωποι της δράσης. Ίσως για αυτό δεν διαθέτουν επαρκή χρόνο για τα «παιχνίδια» της εξουσίας και τους διαδρόμους των αποφάσεων, οι οποίες μοιάζει να λαμβάνονται ερήμην των Νέων Αγροτών, αν και τους αφορούν άμεσα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το 2011 η ΠΕΝΑ κατέγραψε 182 δημόσιες δημοσιευμένες ανοικτές εκδηλώσεις των οργανωμένων στις Ενώσεις Νέων Αγροτών και ήδη το 2012 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 111 εκδηλώσεις.
Το διήμερο Παρασκευή & Σάββατο, 7 & 8 Σεπ 2012, Νέες και Νέοι Αγρότες θα Παρουσιάσουν τις Ιστορίες τους και την Κυριακή, 9 Σεπ 2012, από 10.00 έως 13.00, μια ακόμα καινοτομία, ανοίγει το Συνέδριο σε όλους όσους ενδιαφέρονται, σαν μια προσφορά στην φιλοξενούσα κοινότητα, και οι εισηγήσεις θα είναι ελεύθερες να τις παρακολουθήσουν όλοι, αξιολογώντας τις πληροφορίες για το μέλλον του αγροτικού τομέα (για τοπική συμμετοχή και δράση) και βέβαια για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Πέραν από τις καθαρά επιχειρηματικές δράσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν «καινοτόμες» η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας κινούμενη στα όρια της υπάρχουσας νομοθεσίας δημιούργησε την τοπική ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, στα όρια της πόλης της Πρέβεζας, μια φορά τη εβδομάδα, με συμμετέχοντες μόνο αγρότες από τη περιοχή και μάλιστα με το δυναμικό παραγωγής που διαθέτει ο κάθε ένας. Στην σημερινή Ελλάδα, ακόμα και το αυτονόητο, που εφαρμόζεται σε όλα τα άλλα κράτη, δηλαδή ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ (farmers market) είναι μια μορφή καινοτομίας.
Στην σύγχρονη Ελλάδα κάθε χρόνο κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων αγροτικών οργανώσεων προσκαλούνται νόμιμα και τυπικά αγροτοεργάτες από γειτονικές χώρες. Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας «καινοτόμησε» και το ανακοίνωσε πρώτα στην Ελλάδα. Μετά τη διαδικασία και αφού καταγράφηκαν μόνο 23 αιτήσεις Ελλήνων και συμπληρώθηκαν τα χαρτιά για την πρόκληση 4.500 αλλοδαπών, σχεδόν καταστράφηκε η κοινωνική ζωή όλων των εμπλακέντων από την στρεβλή δημοσιότητα (αφού έκλεισαν οι ημερομηνίες). Η πρωτοβουλία ελπίζουμε ότι θα επαναληφθεί και τα ΜΜΕ θα δώσουν την πρέπουσα προσοχή πριν την λήξη των ημερομηνιών, και έτσι και θα ωφεληθούν όλοι και τα ΜΜΕ θα συμβάλουν αποτελεσματικότερα.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας σκέφθηκε να συνδέσει και να αξιοποιήσει την μεγάλη ελληνική βιοποικιλότητα, την φήμη και ιστορία του Ασκληπιείου, την δυναμικότητα των αγροτών, τα αγροτικά προϊόντα (βότανα) και παράγωγα αυτών, τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Επιδαύρου και την παραδοσιακή γαστρονομία για να δημιουργήσει τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο, με εκθετήριο κοντά στον χώρο του Ασκληπιείου και χώρο παραγωγής στην Δήμαινα. Ο Ασκληπιείος Βοτανικός Κήπος είναι μια καινοτόμος σκέψη, προσπάθειας σύνδεσης τομέων της οικονομίας και του πολιτισμού.
Στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Λαμία (2008) η ΠΕΝΑ ανακοίνωσε, και δημοσιοποιήθηκε ευρέως, ότι «ο αγρότης είναι ο κατ’ επάγγελμα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του Περιβάλλοντος» (steward of the land). Τον Οκτ 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε ως βάση προσδιορισμού των παραμέτρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ-CAP) την φροντίδα του περιβάλλοντος.
Σήμερα που το αυτονόητο κατάντησε καινοτομία, ίσως είναι καιρός να ξανασκεφθούν όλοι ότι η αγροτική κοινωνία για να είναι αποτελεσματικότερη απαιτεί συστήματα κοινωνικής οικονομίας, ιδιαίτερα φέτος που είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού. Ίσως η συλλογική δράση να αποτελεί καινοτομία για την σύγχρονη Ελλάδα και θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με τέτοιο τρόπο. Ίσως το απαραίτητο για την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία αγροτική χρηματοπιστωτικό εργαλείο να μπορούσε να είναι συνεργατικό …


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου