Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους ελέγχους σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους ελέγχους σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ






Στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, την πρωτοβουλία για τη διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου, για την πενταετία 2007-2011, στις κορυφαίες συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε πως, με εντολή του κ. Σαμαρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρά χωρίς καθυστέρηση σε αποφάσεις που ρίχνουν φως σε κάθε σκιά που μπορεί να υπάρχει στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να παύσουμε μια για πάντα απαράδεκτες χρηματοδοτήσεις, όπως στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, που βαρύνουν το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Στην αντεπίθεση περνά η ΠΑΣΕΓΕΣ
Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Θανάση Τσαυτάρη, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι είτε δεν φρόντισε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, είτε αγνόησε τα οικονομικά στοιχεία που έχει υποβάλει η Συνομοσπονδία στο υπουργείο από τον περασμένο Ιούλιο.
Ο οικονομικός έλεγχος των διαχειρίσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπογραμμίζεται στην επιστολή, είχε ήδη διαταχθεί από τον Αύγουστο το 2011, για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει υποβάλει από τις 6 Ιουλίου φέτος πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, καταστάσεις γενικών εκμεταλλεύσεων και πιστοποιητικά ελέγχου ορκωτών λογιστών για το διάστημα 2007-2011.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής Καραμίχα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει ως ακολούθως :
"Κύριε Υπουργέ,

Με κατάπληξη λάβαμε γνώση του από 26.9.2012 Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, επί του οποίου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τους Ελεγκτές που επικαλείται το Δελτίο Τύπου, είχε ήδη ζητηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν από ένα έτος περίπου (24.8.2011) με επιστολή της στην τότε Πολιτική Ηγεσία (επισυνάπτεται αντίγραφο), με την οποία ζητήθηκε ο άμεσος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Συνομοσπονδίας για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, ώστε να μην αιωρούνται υπονοούμενα.
Σημειώνεται ότι η επιστολή αυτή δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ την ημέρα που εστάλη.

2) Στη συνέχεια, μετά από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Συνεργατισμού του Υπουργείου από 26.6.2012, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη υποβάλλει στο Υπουργείο (από 6.7.2012) πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, καταστάσεις γενικών εκμεταλλεύσεων και πιστοποιητικά ελέγχου ορκωτών λογιστών για την πενταετία 2007-2011.

3) Από τα προαναφερόμενα προκύπτει αβίαστα ότι ενώ, από διμήνου τουλάχιστον, τα προς έλεγχο στοιχεία έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός, είτε δε φρόντισε να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πριν την έκδοση του Δελτίου Τύπου, είτε αγνόησε την άμεση ανταπόκριση της ΠΑΣΕΓΕΣ στα ζητούμενα οικονομικά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή των στοιχείων και εγγράφων από την ΠΑΣΕΓΕΣ ουδεμία μέχρι σήμερα απάντηση ή ενημέρωσή μας υπήρξε από το Υπουργείο.

4) Ενόψει των παραπάνω θεωρούμε εύλογα ότι η δημοσιοποίηση του Δελτίου Τύπου, με αιχμηρό και καταγγελτικό περιεχόμενο όσον αφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αποτελεί πολιτικό ατόπημα, εφόσον στηρίζεται σε αναληθή δεδομένα, αποκρύπτοντας, θελημένα ή αθέλητα, τα πραγματικά γεγονότα. Τονίζεται ωστόσο ότι επιβάλλεται να αποκατασταθεί η αλήθεια, καθόσον το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου θίγει το κύρος και την αξιοπιστία της ΠΑΣΕΓΕΣ έναντι των μελών της, που αποτελούν συνεταιριστικές επιχειρήσεις, την εμπορική φήμη των ίδιων των συνεταιριστικών αυτών επιχειρήσεων, που εκπροσωπούνται από την ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και έναντι των διεθνών, ευρωπαϊκών οργανώσεων (Copa-Cogeca κλπ.) στις οποίες συμμετέχει.

5) Όσον αφορά στο σημείο του Δελτίου Τύπου το οποίο συνδέει την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον «κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό» θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι γνωστό στον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είναι ούτε «κρατικοδίαιτη» ούτε «αγροτοσυνδικαλιστική» οργάνωση.
Αποτελεί, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία, επαγγελματική, ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση των συνεταιρισμένων αγροτών της χώρας και των επιχειρήσεών τους, ενώ η ενίσχυση που λαμβάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ συνιστά ανταποδοτικότητα εισφοράς που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελώντας έτσι ένα πόρο που είναι απόλυτα ουδέτερος δημοσιονομικά. Υπογραμμίζεται ότι η ανταποδοτικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και στενά με την παροχή υπηρεσιών της σε όλους της αγρότες, ζήτημα που έχει καταγραφεί εντός και εκτός της χώρας.
Έπειτα από τα προηγούμενα θεωρούμε αναγκαία την παρέμβασή σας για την αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων".


«Πολιτική παλιανθρωπιά»
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Καραμίχας τόνισε πως, δεν μπορεί ένας αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος από ότι αντιλαμβάνομαι δεν έχει παράξει έργο και ο οποίος ως βουλευτής και ως υπουργός ζει από το κράτος, να αποκαλεί κρατικοδίαιτους αγροτοσυνδικαλιστές, ανθρώπους οι οποίοι παράγουν πολλά προϊόντα και αγαθά για την χώρα. Φοβάμαι, πρόσθεσε, συνολικά για την πορεία του πολιτικού συστήματος, διότι οι πολιτικοί έχουν χάσει τον έλεγχο πλέον και νομίζουν ότι με το να καταστραφούν όλοι οι θεσμοί στην χώρα θα βγούμε από την κρίση. Εγώ, είχα προκαλέσει τον προηγούμενο υπουργό να κάνει έλεγχο δεκαετίας, όχι πενταετίας. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός είναι να κάνει πρώτα τον έλεγχο και μετά να βγάλει ανακοίνωση με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου. Αυτό που έκανε είναι πολιτική παλιανθρωπιά.

ΣΥΡΙΖΑ : Κοίτα ποιος μιλάει !
Μνημείο πολιτικής υποκρισίας της τροϊκανής συγκυβέρνησης, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ την επείγουσα διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που ζήτησε από το ΣΔΟΕ και τον Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Τα μνημονιακά κόμματα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν νομιμοποιούνται ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά, στο όνομα μιας δήθεν «κάθαρσης» με πυροτεχνήματα για εσωτερική εκτόνωση.
Εδώ και χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέκλεισαν από τη χρηματοδότηση θεσμοθετημένες και κινηματικές οργανώσεις νέων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων. Επί δεκαετίες με μοναδικό στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, τη διαιώνιση του δικομματικού σάπιου πολιτικού συστήματος και την εφαρμογή πολιτικών εξόντωσης των μικρών και μεσαίων αγροτών, εξέθρεψαν και στήριξαν τις ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων, που διαχειρίστηκαν με αδιαφάνεια δισ. δημόσιου χρήματος αλλά και χρημάτων των αγροτών, που πλήρωναν αναγκαστικά για αμφίβολες πολλές φορές υπηρεσίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και πλήρη, ουσιαστικό και μόνιμο έλεγχο καθώς και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του.

Πηγή: olivenews.gr 
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου