Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 2 δις ευρώ ο "λογαριασμός" των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές το 2011

Στα 2 δις ευρώ ο

Στα 2 δις ευρώ ο "λογαριασμός" των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές το 2011


Σε αφανισμό κινδυνεύει να οδηγηθεί η ελληνική κτηνοτροφία, σε περίπτωση που συνεχιστεί και το 2012 η τάση ενίσχυσης στις τιμές των κτηνοτροφικών φυτών και κυρίως στο καλαμπόκι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία από σχετική έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ μόνον το 2011 το ποσό που κλήθηκαν να δαπανήσουν οι παραγωγοί για προμήθεια ζωοτροφών ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ!
Με τους «κρουνούς» χρηματοδότησης κλειστούς και τις τιμές των σιτηρών στην εγχώρια αγορά να σημειώνουν ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, τα πράγματα μόνον εύκολα δεν διαφαίνονται τη νέα χρονιά για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι στο σύνολό τους κλήθηκαν μόνον το 2011 να δαπανήσουν πάνω από 2 δις ευρώ για να αγοράσουν ζωοτροφές. Και να σκεφτεί κανείς ότι δυο χρόνια μόλις πριν, δηλαδή το 2010 το αντίστοιχο νούμερο έφτασε τα 1,7 δις ευρώ και το 2009 τα 1,6 δις ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής έκθεσης του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γ. Τσιφόρου τα 2 και … κάτι αυτά δις ευρώ του 2012, ήταν σε απόλυτα ποσοστά το 37%, του συνολικού κόστους παραγωγής, γενικά για τον αγροτικό τομέα, ήτοι 5,4 δις ευρώ.
 
 
Με αυτά τα στοιχεία και την τάση των τιμών στις ζωοτροφές να εμφανίζει άυξηση οι κτηνοτρόφοι μόνον να… ανησυχούν μπορούν ενώ το ίδιο οφείλει(?) να κάνει και το ελληνικό κράτος, που μπαίνει σε περιπέτειες, αν η αυτάρκεια σε προϊόντα ζωικής παραγωγής μειωθεί έτι περαιτέρω, οπότε θα απαιτούνται αυξημένες εισαγωγές.
 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επισημάνει αρκετά από τα στοιχεία αυτά στους πολιτικούς αρχηγούς και στους αρμόδιους υπουργούς, δεδομένου ότι η αγορά των ζωοτροφών παραμένει «φωτιά» αυτή την περίοδο.
 
 
 
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές αραβοσίτου από 17-19 λεπτά/κιλό κυμαίνονται ήδη στο επίπεδο των 25-26 λεπτών/κιλό (αύξηση 45% περίπου), ενώ τα περσινά αποθέματα διατίθενται στην αγορά σε τιμές παραγωγού που πλησιάζουν τα 32 λεπτά/κιλό.
 
 
Ανάλογες αυξήσεις σημειώνονται στο κριθάρι (από 18 λεπτά/κιλό σε 30 λεπτά/κιλό), αλλά και στη μηδική (από 16-18 λεπτά/κιλό σε 25 λεπτά/κιλό σήμερα) η παραγωγή της οποίας αναμένεται να σημειώσει μεγάλη κάμψη (40% περίπου) εξαιτίας της ανομβρίας και της ξηρασίας.
 
 
Σημειώνεται επίσης ότι δεν θα είναι διαθέσιμες στην εγχώρια αγορά ζωοτροφών ποσότητες σκληρού σίτου, μια και το σύνολο σχεδόν του προϊόντος αυτού, εξαιτίας της πολύ καλής ποιότητάς του, θα διατεθεί για ανθρώπινη διατροφή.
 
 
Επισημαίνεται  ότι η παραγωγή της χώρας σε αραβόσιτο βρισκόταν κατά το 2011 στο επίπεδο των 2,1 εκατ. τόνων περίπου, με εισαγωγές ύψους 420 χιλ. τόνων και  εξαγωγές 31 χιλ. τόνων περίπου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά κατά το τρέχον έτος, με σημαντική πτώση της παραγωγής αραβοσίτου (της τάξεως του 10% περίπου) αλλά και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να καταστεί εξαιρετικά δυσχερής η διάθεση ζωοτροφικού αραβόσιτου για τους κτηνοτρόφους.
 
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας και ο ΣΕΚ, θυμίζουμε προχώρησε σε κινητοποιήσεις προειδοποιητικού χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να αποκλείονται πιο δυναμικές μορφές κινητοποίησης στο μέλλον.
 
 
 
Αλέξανδρος Μπίκας
 
mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου