Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επιστροφή στην ύπαιθρο ως αγρότης ή παραγωγός



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25-6-2012
Επιστροφή στην ύπαιθρο ως αγρότης ή παραγωγός
Το Σάββατο, 7 Ιουλ 2012, στις 18:30, στην πλατεία του χωριού Σελιάνα Αχαΐας οργανώνεται ημερίδα  με τίτλο «ΑΓΡΟΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φελλόη», υπό την αιγίδα του γραφείου της Ε.Ε., του ΕΟΤ και του Δήμου Αιγιαλείας, και με την συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ Τάσος Χανιώτης, Δ/νση Οικονομικών Αναλύσεων της ΓΔ Γεωργίας & Αγρ. Ανάπτυξης της Ευρ. Επιτροπής. Θα παρουσιάσει τις τάσεις για την αγροτική πολιτική μέχρι το 2020, τις επιδοτήσεις που σχεδιάζονται και τις καλλιέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν.
Την ΠΕΝΑ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, από την Περβόλα Αχαϊας, ο οποίος θα μιλήσει για την οργάνωση των αγροτών, το κίνημα επιστροφής στην ύπαιθρο για ενασχόληση με αγροτικές εργασίες, για τις καλλιέργειες και τον τρόπο προώθησης των προϊόντων.
Την Κυριακή, στις 11.00, στην ΕΤ3, στην εκπομπή ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ με ενδιαφέρον είδαμε ότι η κοινωνίες των μελισσών βρίσκονται πάνω στον πλανήτη γη περίπου 20.000.000 χρόνια. Η ανθρώπινες κοινωνίες βρίσκονται στον πλανήτη γη περίπου 2.000.000 χρόνια, και έχουν ίσως πολλά ακόμα να μάθουν από τις κοινωνίες των μελισσών. Η οικονομία της αγοράς μπήκε δευτερογενώς στην γη, μόνο το τελευταίο απειροελάχιστο χρονικό διαστημικό χρόνο, και μόνο από την αλαζονεία μερικών σημερινών 10-40 πολυεθνικών εταιρειών έχει δημιουργηθεί η λεγόμενη οικονομική κρίση, όπου το χρήμα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα αφορολόγητο.
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου και των αγροτών, μπορεί να υπάρχει μόνο στην κοινωνική οικονομία (συνεργατισμός, αλληλέγγυα οικονομία) που είναι η καλύτερα προσαρμοσμένη οικονομία στις κοινωνίες των ανθρώπων. Άλλωστε φέτος είναι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ.
Οι σκεπτόμενοι την μετακίνηση από τις αστικές περιοχές τις σχεδόν πλήρως αλλοτριωμένες από την οικονομία της αγοράς στην ύπαιθρο, όπου η αγροτική κοινωνία και το περιβάλλον επιβάλλουν την κοινωνική οικονομία, δεν είναι απλά εξεύρεση τροφής, αλλά επιλογή τρόπου ζωής. Αλλιώς αυτή η σκέψη επιστροφής στην ύπαιθρο μπορεί να αποβεί καταστροφική κυρίως για τις αγροτικές κοινωνίες και βέβαια καταστροφική για τους αστούς που ψάχνουν να τραφούν, αλλά με πρότυπα από άλλους χώρους.
Ο κ. Β. Γιαννόπουλος έχει κατ επανάληψη τονίσει, ότι τα αγροτικά επαγγέλματα είναι: γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να μπορούν να παράγουν την δική τους ενέργεια, να μπορούν να μεταποιήσουν και να εμπορευθούν την δικιά τους αγροτική παραγωγή, να μπορούν να αποζημιωθούν για την κατακράτηση ρύπων, και βέβαια ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο οποίος είναι τουριστικές υπηρεσίες από αγρότες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει προσδιορίσει με σαφήνεια το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συνεχώς νέοι τρόποι υφαρπαγής τόσο των διαθέσιμων χρημάτων για επενδύσεις από αγρότες, όσο και να υφαρπάζονται τα αγροτικά επαγγέλματα, ή να οικειοποιούνται οι πρόνοιες για τα αγροτικά επαγγέλματα.
Για να αναπτυχθεί κάποιας μορφής αγροτική επιχειρηματικότητα απαιτούνται τουλάχιστον τρία βασικά στοιχεία, Έρευνα & ανάπτυξη-εφαρμογές, Εκπαίδευση & κατάρτιση και Υποστήριξη. Η Αγροτική Έρευνα και οι Γεωργικές Εφαρμογές δεν είναι ορατές δίπλα στον αγρότη, ο οποίος μένει έρμαιο σε κάθε επιτήδειο έμπορο ή αδύναμος μπροστά στο επιστημονικό μάρκετινγκ των εταιριών της οικονομίας της αγοράς. Δεν λειτουργούν αποτελεσματικά μέχρι σήμερα κάποια αγροτικά σχολεία και ο αγρότης, αν και επιχειρεί με πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, από οποιονδήποτε άλλον επιχειρηματία, δεν γίνεται δεκτός στα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε έχουν δημιουργηθεί ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
Ο κ. Β. Γιαννόπουλος θυμίζει τον καθηγητή του Γ. Δαουτόπουλο «Μην πιστεύετε τα όσα κυκλοφορούν για σίγουρα και υψηλά εισοδήματα και μάλιστα με εσάς να παίζετε χαρτιά στο καφενείο! Δεν υπάρχουν μαγικές ή δυναμικές καλλιέργειες ή όπως αλλιώς θα τις ονομάσετε που θα σας κάνουν πλούσιους από τη μια χρονιά στην άλλη. Καμιά καλλιέργεια δεν το έκανε αυτό μέχρι σήμερα. Η Ελληνική γεωργία για να ευημερήσει και μαζί της όσοι δουλεύουν πραγματικά, πρέπει να παράγει πολλά και κυρίως εκλεκτής ποιότητας προϊόντα». Για να είναι επαρκώς βιοποριστικά, απαιτούνται 150 μελίσσια, μετακινούμενα, επενδύσεις και τουλάχιστον 5 χρόνια μαθητείας για να μάθεις τόπους και άνθη για να έχεις ικανοποιητική παραγωγή μελιού.
Το Σάββατο, 7 Ιουλ, στις 18:30, στην πλατεία του χωριού Σελιάνα Αχαΐας ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φελλόη» μας περιμένει στην ημερίδα με τίτλο «ΑΓΡΟΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ». Πληροφορίες: 6945260623

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου