Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ν.Α ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ν.Α ΗΜΑΘΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


Την ώρα που μαστίζει η ανεργία μόλις 8 άτομα από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΈνωσηςΝέων Αγροτών για δουλειά στον κάμπο της Ημαθίας Ούτε μία αίτηση από έλληνες εργάτες γης στους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, όταν υπάρχουν 4.885αιτήσεις για αλλοδαπούς
Την ώρα που τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αγγίζοντας το 21,8% και το 50,4% στους νέους κάτω των 25 ετών, οι κινήσεις προς την κατεύθυνση της απασχόλησης φαίνεται πως βρίσκουν τοίχο. Η πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας που ζήτησε έλληνες εργάτες για τα χωράφια του νομού, συνάντησε πενιχρό ενδιαφέρον από νέους, με τις αιτήσεις που εστάλησαν ηλεκτρονικά από όλη τη χώρα να φτάνουν μόλις τις 8!
Μόνο 8 άνθρωποι από την Κρήτη, την Κοζάνη και την Βέροια ανταποκρίθηκαν στο πανελλαδικό κάλεσμα της Ένωσης Νέων Αγροτών, δημιουργώντας ένα οξύμωρο σχήμα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά εργασίας. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικός για την απασχόληση στη χώρα, μια και η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδαμινή αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κίνηση αφορούσε όλη τη χώρα.
Πριν δύο εβδομάδες η Ένωση Νέων Αγροτών κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας, την ανάγκη εργασίας ελλήνων εργατών γης που θα δουλέψουν για 4 μήνες στον κάμπο της Ημαθίας. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω μηνύματος από το κινητό, χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, η ανταπόκριση στην πρόσκληση για εργασία σε ένα τόπο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων, ήταν πολύ μικρή και δεν συνάδει με το ύψος της ανεργίας στη χώρα μας. «Περιμέναμε να σπάσουν τα τηλέφωνα, κι όμως αυτό δεν έγινε. Περιμέναμε μεγάλο αριθμό ελλήνων εργατών που τελικά όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε. Φαίνεται πως οι έλληνες δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να επιστρέψουν στα χωράφια. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω αυτό το αποτέλεσμα, αφού υπάρχει η ανεργία στη χώρα» δήλωσε στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Αγγελόπουλος.
Η προσφορά για εργασία που αφορά σε 6 μέρες απασχόληση με έξοδα διαμονής για 4 μήνες και μεροκάματο 23 ευρώ φαίνεται πως δεν αποτέλεσε δέλεαρ για το ελληνικό εργατικό δυναμικό, την ώρα που οι αιτήσεις για τους μετακλητούς εργάτες από την Αλβανία φτάνουν τις 4.885!
Σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών, τα 140 μέλη της θα χρειαστούν στα χωράφια τους 260 εργάτες, ανάγκη η οποία από εδώ και στο εξής θα καλυφθεί από Αλβανούς, Βούλγαρους και Σκοπιανούς αλλοδαπού εργάτες.
«Πως είναι δυνατόν κάποιος αγρότης-εργοδότης να επιθυμεί να ενισχύσει την οικονομία άλλης χώρας; Όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
Πιστεύαμε ότι θα έρχονταν έλληνες εργάτες και για το λόγο αυτό μισθώσαμε γεωπόνο ώστε να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες. Μάλλον τζάμπα τον πληρώσαμε» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Αγγελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου