Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΛΟΥΡΟ



                                         ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

                                       ΠΡΕΒΕΖΑ 20/4/2012

Η Ένωση Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Πρέβεζας  στα πλαίσια της δράσης της  έκανε εχθές ενημέρωση  στην Δ.Ε Λούρου  σε νέους αγρότες μέλη της αλλά και σε αγρότες της Π.Ε.  Πρέβεζας . Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα θέματα τα οποία παρουσιαστήκαν από τον τεχνικό σύμβουλο της Ε.Ν.Α.   Θεόδωρο Κορωναίο.
Η ενημέρωση ξεκίνησε  με χαιρετισμό του προέδρου της Ε.Ν.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ στους παρευρισκομένους νέους αγρότες   οπού ήρθαν από διάφορα σημεία της Π.Ε. Πρέβεζας  (Αγιά , Καναλάκι, Πάργα , Κρανία ,Πρέβεζα, Χειμαδίο, Κανάλι ,Τύρια,                               Ωρωπό, Λούρο, Αρχάγγελο, Σινώπη  κ.α.) τους οποίους ευχαρίστησε για την συμμέτοχη τους στην ενημέρωση  του συλλόγου , και τόνισε ότι  ο σκοπός της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  είναι να ενημερώνει τους αγρότες για θέματα που τους αφορούν αλλά και να προσπαθεί  να λύνει διάφορα προβλήματα που έχουν. 
Ο κύριος Κορωναίος  πήρε το λόγο και επισήμανε τι χρειάζεται  να κάνουν οι νέοι αγρότες  για  την 2η και3η δόση του προγράμματος των νέων αγροτών  (μέτρο 1.1.2 του Π.Α.Α )   Στην συνέχεια ανέλυσε   το καινούριο νόμο για  τις σταβλικές εγκαταστάσεις  και τις άδειες  Ίδρυσης και λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων . Επίσης παρουσιάστηκε και η καινούρια  Κ Υ Α για τις άδειες χρήσης νερού για τις παλαιές γεωτρήσεις  και ο νόμος 2520/97  που αφορά την μείωση κόστους οικονομικής άδειας και ασφαλιστικών εισφορών  για τις κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις και την επιδότηση αγοράς χωραφιών από δικαιούχους.
Ο πρόεδρος του  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ   κύριος Αναστάσιος Γάτσιος    πήρε το λόγο και τόνισε τα  παρακάτω:
Η προσέλευση πολλών αγροτών, νέων και παλιών από όλο το Νομό Πρέβεζας στη σημερινή συνάντηση, αποδεικνύει την επιτυχία της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α) Πρέβεζας στον τομέα της ενημέρωσης και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρός της, Ραβανός Λεωνίδας αξίζει  θερμά συγχαρητήρια.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας ιδρύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και πάγια θέση μας είναι η στήριξη της αγροτικής παραγωγής του Νομού μας γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο στο βιοποριστικό ζήτημα των ίδιων των αγροτών και των γεωπόνων που είναι αλληλένδετοι, αλλά να συνεισφέρει και στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, την οικονομική κρίση και την ανεργία. Υπάρχουν οικονομικές μελέτες που δείχνουν ότι για κάθε ένα ενεργό αγρότη και κτηνοτρόφο, δημιουργείται άλλη μια θέση εργασίας σε υποστηρικτικά επαγγέλματα. Για αυτό στη σημερινή εκδήλωση εκτός από το βασικό ομιλητή και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Θοδωρή Κορωναίο και εμένα, είναι παρόντα και άλλα 2 μέλη μας,  ο Νίκος Ιωάννου και ο Παύλος Σωτηρίου.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα της Ε.Ν.Α. και των αγροτών του Νομού Πρέβεζας με έγγραφα υπομνήματα και παραστάσεις στα αρμόδια όργανα, όποτε και όπου χρειαστεί.
Στο θέμα της χρήσης αρδευτικού νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, θεωρούμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι
η σφράγιση όλων των παράνομων γεωτρήσεων που σπαταλούν νερό σε μη αγροτικές χρήσεις και μετά η υδρομέτρηση των γεωτρήσεων των αγροτών.
Τέλος καλούμε την Ε.Ν.Α. σε μια σειρά εκδηλώσεων για υπεύθυνη και επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τις νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες που ενδιαφέρουν πολλούς αγρότες ή και άλλους που θέλουν να ασχοληθούν τώρα με τη γεωργία.

Στην συνεχεία  ακολούθησε  συζήτηση  με  τρέχοντα προβλήματα  και απαντήσεις σε απορίες που είχαν οι αγρότες  στα θέματα που παρουσιάστηκαν. Ένα από τα μεγαλύτερα  προβλήματα που συζήτησαν ήταν και ο καταλογισμός χρημάτων  (επιστροφή χρημάτων στο Ελληνικό Κράτος)από νέους αγρότες του 2006  που είχαν πρόβλημα  με την άδεια λειτουργίας  σταβλικών εγκαταστάσεων  . Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας  πχ: στην Κρανία , Χειμαδίο, Χόχλα. κ.α.  οπού οι νέοι κτηνοτρόφοι   έχουν τους στάβλους τους σε παραχωρημένη κοινοτική έκταση  την οποία το δασαρχείο θεωρεί δασική με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν  άδεια λειτουργίας και να τους ζητούν πίσω τα χρήματα που πήραν για ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών .Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας τόνισε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα  αφού με τον καινούριο νομό απλουστεύουν οι διαδικασίες   περί άδειας λειτουργίας  και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τόμεας και ειδικότερα η κτηνοτροφία. Επίσης θα ζητήσει και την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης  και της περιφέρειας Ηπείρου.   Κλείνοντας την συζήτηση η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είπε    ότι θα ακολουθήσουν 3 νέες  ενημερώσεις που θα γίνουν σε  συνεργασία με την Π.Ε Πρέβεζας και την Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας & κτηνιατρικής .  
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας θέλει τέλος  να ευχαριστήσει  θερμά το Δ.Σ. , όλους όσους συμμετείχαν στην ενημέρωση της Δ.Ε. Λούρου και ιδιαίτερα  τον τεχνικό σύμβουλο της κύριο Κορωναίο  τον πρόεδρο συλλόγου  γεωπόνων Πρέβεζας κύριο Γάτσιο  για την συμβολή τους στη  ενημέρωση των νέων αγροτών   καθώς και τους  : Δήμαρχο Πρέβεζας κύριο Μπαΐλη  και τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Λούρου κύριο Παπαχρήστο  για την παραχώρηση της  αίθουσας .




Επικοινωνία  6974111252                                                         Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας

Facebook : ena nomou evezas                                                         Ο Πρόεδρος

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ blogspot                          ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ

Email : enaprevezas @yahoo.gr                                                      Ο Γραμματέας
                                                                                                   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΙΑΚΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου