Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Υπέρμαχος φέτας και ελιών ο Ψωμιάδης σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους.

Με αφορμή πρόσφατη συνάντηση του με παραγωγούς φέτας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Την ώρα που έχει αναδειχθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως εθνική προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και πρώτιστα της αγροτικής οικονομίας, προκαλεί εντύπωση το γεγονός, πως δύο από τα κορυφαία προϊόντα της χώρας, η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, παραδίδονται κατ’ ουσία στον Καναδά, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για τα εθνικά μας συμφέροντα και τα πιστοποιημένα αγροτικά μας προϊόντα. 
Σύμφωνα πάντα με όσα μου κατήγγειλαν οι παραγωγοί, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Καναδά ανοίγουν το δρόμο  στους Καναδούς παραγωγούς φέτας να συνεχίσουν τη μέχρι σήμερα δράση τους πουλώντας μια φέτα που καμία σχέση δεν έχει με τη γεύση και την ποιότητα της ελληνικής, πράξη που ουσιαστικά όχι μόνο νομιμοποιεί την παραπλάνηση των καταναλωτών στη χώρα της βόρειας Αμερικής,  αλλά ανοίγει και την κερκόπορτα για τη διακίνηση φέτας – μαϊμού στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ.
Με δεδομένες τις τιτάνιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν επί σειρά ετών για την κατοχύρωση της φέτας υπέρ της Ελλάδας και του δικαιώματος αποκλειστικής παραγωγής και διακίνησης του εθνικού αυτού προϊόντος εντός των συνόρων της Ε.Ε., είναι προφανές πως πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η περαιτέρω θωράκιση τόσο της φέτας όσο και των ελαιών Καλαμάτας με την κατοχύρωση τους τόσο στον Καναδά, όσο και στις ΗΠΑ αλλά και στη Ρωσία. 
Πρέπει να προστατέψουμε τα προϊόντα μας, να προστατέψουμε το θησαυρό του πρωτογενούς μας τομέα.
Κρατώ τις διαβεβαιώσεις που έδωσε πριν μερικούς μήνες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένα προϊόν χωρίς προστασία. 
Σε κάθε περίπτωση, ας μη ξεχνάμε πως διατηρούμε πάντα ως χώρα το δικαίωμα άσκησης veto, σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των συμφωνηθέντων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Στην τελική η νέα στρατηγική της ΕΕ για το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια εντελώς νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική για την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ 8 χωρών στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιόνιου Πελάγους.
Στις 6-7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υψηλού επιπέδου διάσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων, με οικοδεσπότες την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σηματοδοτώντας τη λήξη μιας ευρείας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχε η κοινωνία των πολιτών και οι ενδιαφερόμενοι φορείς από 8 χώρες.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω διάσκεψης θα οδηγήσουν σε επίσημη πρόταση αργότερα, εντός του τρέχοντος έτους, από τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, για μια εξατομικευμένη στρατηγική η οποία θα αντανακλά τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε ύστερα από αίτημα των ηγετών της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2012, να διαμορφωθεί η νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική έως το τέλος του 2014.

Είναι η πρώτη φορά σε μια μακροπεριφερειακή στρατηγική όπου υπάρχει δίκαιη ισορροπία μεταξύ χωρών της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία), οι οποίες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις και να ενισχύσουν τις κοινές δυνατότητες.

Ειδικά σε μια περιοχή στην οποία συνέβησαν ορισμένες από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις της Ευρώπης, η στρατηγική θα βοηθήσει ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επίκεντρό της θα είναι κυρίως η γαλάζια ανάπτυξη, οι μεταφορές, ο βιώσιμος τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η στρατηγική θα συμβάλει στη δημιουργία ευημερίας και θέσεων εργασίας στην περιφέρεια.

Η θαλάσσια στρατηγική για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2012, ενσωματώνεται στη στρατηγική που θα διαμορφωθεί γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς: τη θαλάσσια και ναυτιλιακή ανάπτυξη, τη σύνδεση της περιφέρειας (μεταφορές και ενεργειακά δίκτυα), την περιβαλλοντική ποιότητα και τον βιώσιμο τουρισμό. Επιπλέον, η ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς επίσης η έρευνα, η καινοτομία και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα παράσχουν πληροφορίες για τους τέσσερις βασικούς τομείς.

Οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013. Δύο χώρες, ένα κράτος μέλος και μία τρίτη χώρα, ήταν υπεύθυνες για τον συντονισμό της διαβούλευσης για καθέναν από τους 4 πυλώνες: Η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο για την ανάπτυξη στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας, η Ιταλία και η Σερβία στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη για το περιβάλλον και η Κροατία και η Αλβανία για τον τομέα του τουρισμού. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014 η Επιτροπή οργάνωσε επίσης μια γενική ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας καθώς αναμένεται η απόφαση του εφετείου Ιωαννίνων μετά από προσφυγή της διοίκησης κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας, να απορρίψει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΑΣ.

Όπως μετέδωσε η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας, η άλλοτε κραταιά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Σε περίπτωση που η έφεση γίνει δεκτή από το εφετείο το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα ακολουθηθεί, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ισχύσει η πτώχευση.


Ταυτόχρονα όμως πολλοί θέτουν το ερώτημα ποιόν θα ωφελήσει το κλείσιμο της ΕΑΣ Πρέβεζας και αναφέρουν μήπως τελικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης, δώσει λύση και μέλλον στην Ένωσης Πρέβεζας, που πριν μερικά χρόνια είχε εξαιρετική πορεία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Συλλαλητήριο και συμβολική κατάληψη από τους αγρότες της Πέλλας


Συλλαλητήριο και συμβολική κατάληψη του προαύλιου χώρου του Διοικητηρίου στην Έδεσσα, πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στον χώρο έσπευσαν επίσης επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής, οι εργαζόμενοι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία αγροτών από την Ημαθία («μπλόκο» Κουλούρας, μέσω της πανελλήνιας κίνησης των αγροτών «Πρωτοβουλία»).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης κατά την διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία των αγροτών, ενημερώθηκε για τις θέσεις τους και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα και τις ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι: «…η Ελλάδα έχει ανάγκη από τις αγροτικές παραγωγές, αφού εισρέουν τεράστια ποσά στα ταμεία του κράτους από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και υπάρχει στενή οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των τομέων και κλάδων στις τοπικές αγορές. Ο αγροτικός τομέας, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους δύο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και επενδύσεις, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα μας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους αγροτικών περιοχών (π.χ. Πέλλα-Ημαθία, Λάρισα, ηπειρωτικές περιοχές, νησιά), καθώς οι σημερινοί αγρότες διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας και εξοπλισμού από ότι στο παρελθόν. Επίσης, οι δυνατότητες προώθησης των παραγωγών τους και η ανασυγκρότηση των Αγροτικών Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών μπορεί να προσφέρει μία νέα δυναμική και προοπτική ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις. Καλώ την κυβέρνηση να συζητήσει και να ακούσει με προσοχή τους αγρότες. Εξάλλου, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων και τη διαμόρφωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών στις σύγχρονες δημοκρατίες».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία χρειάζεται να εξετάσει επειγόντως η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι το θέμα της φορολόγησης, το οποίο θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο και, επιπλέον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η αγροτική ανάπτυξη. Ο αγροτικός τομέας σήμερα στην Ελλάδα εμφανίζεται αποδιοργανωμένος και χωρίς να διαφαίνεται μία θετική προοπτική. Οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν καλλιεργητικά δάνεια ώστε να προχωρήσουν στις παραγωγές τους, ενώ υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, στο ρεύμα και στις άμεσες και έμμεσες φορολογίες). Ακόμη, φέτος επιστράφηκε μόνο το 6% από το 11% του ΦΠΑ δημιουργώντας ανασφάλεια για το μέλλον η οποία γίνεται εντονότερη αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν επίσης το ερώτημα: «Τι είδους γεωργία θέλουμε; Θέλουμε την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους στην ελληνική περιφέρεια ή την μετάβαση σε μία γεωργία στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων;».

Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης ήταν ότι «οι αγρότες δεν κουράστηκαν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι και είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Έκκληση για το μέλλον του τομέα των οπωροκηπευτικών από το Ευρωκοινοβούλιο


Στις 10 Μαρτίου καλείται να εγκρίνει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου μη νομοθετικό ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απειλούν με συρρίκνωση των τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε.
Όπως τονίζεται, στις μέρες μας οι καλλιεργητές λειτουργούν σε ένα πλαίσιο μειούμενης κερδοφορίας και κλιμακούμενου κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τον τομέα.

Πρόκειται για ψήφισμα που συνέταξε η ευρωβουλευτής Anthea McIntyre, από το Ηνωμένο Βασίλειο, (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας στις 22 Ιανουαρίου. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, αλλά στην συνέχεια μετατέθηκε για την πρώτη ολομέλεια του Μαρτίου.

Στο εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «σχετικά με το μέλλον του τομέα της καλλιέργειας κηπευτικών στην Ευρώπη – στρατηγικές ανάπτυξης» επισημαίνεται πως προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» το μεγάλο δυναμικό των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν καλύτερα τους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών, να ενθαρρύνουν το σχηματισμό Οργανώσεων Παραγωγών, να προωθήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντός της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες πρακτικές συναλλαγών στην εσωτερική αγορά.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης ολοκληρωμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση των παρασίτων και ανάλογη νομοθεσία για τους σπόρους.

Ο σημερινός τομέας των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει παραγωγές φρούτων, λαχανικών, πατατών, σαλατικών, βοτάνων και καλλωπιστικών φυτών, θα πρέπει να τύχει καλύτερης προώθησης εντός της ΕΕ - για παράδειγμα, μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως η κατανάλωση φρούτων στα σχολεία, ή τα προγράμματα «καλλιέργησε την δική σου πατάτα» και «μαγείρεψε την δική σου πατάτα» του Ηνωμένου Βασιλείου - αλλά και στο εξωτερικό, αναφέρει το ψήφισμα.

Αξιοποίηση στο έπακρο της νέας ΚΑΠ

Για καλύτερη ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των μέτρων που κατοχυρώνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι νέοι κανόνες για τις Ομάδες Παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν σε εθελοντική και χωρίς διακρίσεις βάση, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αυξηθεί ο προσανατολισμός των παραγωγών στην αγορά, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιωθεί το μάρκετινγκ και η ποιότητας των προϊόντων, αναφέρει το ψήφισμα .

Τα σημερινά μέσα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ που επηρεάζουν ικανό αριθμό κρατών μελών θα πρέπει να είναι ανοικτά για όλους τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι μέλος Οργάνωσης Παραγωγών, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε ολόκληρη την ΕΕ υπονομεύουν τις επιχειρήσεις κηπευτικών και μειώνουν την προθυμία των παραγωγών να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αναφέρει το ψήφισμα.

Για την βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της αγοράς, η Επιτροπή Γεωργίας, ζητά την εφαρμογή των κωδίκων συμπεριφοράς που συμφωνήθηκαν από όλους τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και υποστηρίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο για την παρακολούθηση της άσκηση του εμπορίου.

Καλύτερος έλεγχος για επιβλαβείς οργανισμούς

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών και να στηρίξουν την έρευνα και ανάπτυξη μη χημικών εναλλακτικών λύσεων κατά των επιβλαβών οργανισμών, όπως οι φυσικοί θηρευτές και τα παράσιτα.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών κατά των επιβλαβών οργανισμών, των ασθενειών και των ζιζανίων θα πρέπει να επωφεληθεί από το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης από την ΕΕ, λένε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τις τρέχουσες ρυθμίσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο τον εξορθολογισμό της εφαρμογής τους, αναφέρει το ψήφισμα

Επίσης, η Επιτροπή Γεωργίας πιστεύει πως οι τρέχοντες περιορισμοί στην χρήση ορισμένων νεονικοτινοειδών πρέπει να επαναξιολογηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πάντα να ελέγχει τα νέα επιστημονικά στοιχεία σε αυτόν τον τομέα και να δίνει τη δέουσα προσοχή στις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των περιορισμών όσον αφορά την τοποθεσία, τον τύπο και τον χρόνο χρήσης, πριν τα θέσει σε ισχύ, λένε οι ευρωβουλευτές.

Ανάλογοι κανόνες εμπορίας σπόρων

Η νομοθετική δέσμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναπαραγωγικό υλικό των φυτών (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων) θα μπορούσε να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις για τον τομέα, ιδίως στα καλλωπιστικά φυτά και στα φρούτα, λένε οι ευρωβουλευτές.

Επίσης, τονίζουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές στον τομέα δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τις παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά να συμβάλουν στη γενετική ποικιλότητα και στον μακροπρόθεσμο στόχο της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας.

Αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων

Περίπου το ένα τρίτο και μισό των βρώσιμων οπωροκηπευτικών πηγαίνει χαμένο λόγω της εμφάνισής τους, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές με ανησυχία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Γεωργίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει επειγόντως τις δυνατότητες εμπορίας των αντίστοιχων προϊόντων, ιδιαίτερα στις τοπικές και περιφερειακές αγορές..

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις έρευνες αγοράς οι οποίες δείχνουν ότι αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών δηλώνουν πως δεν ενοχλούνται από την εμφάνιση των οπωροκηπευτικών και δηλώνουν ευτυχής να τα αγοράσουν όταν είναι καλής ποιότητας, ιδιαίτερα όταν είναι και φθηνότερα, λένε οι ευρωβουλευτές.
 
Το προφίλ του τομέα

Ο τομέας των οπωροκηπευτικών της ΕΕ περιλαμβάνει την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών, πατάτας, σαλατικών, βοτάνων και καλλωπιστικών φυτών, επίσης φυτώρια, κηπουρική θάμνων, υπηρεσίες κηπουρικής, κηπουρική κοιμητηρίων, λιανοπωλητές εργαλείων και εξαρτημάτων κηπουρικής, καταστήματα κηπευτικών προϊόντων, ανθοπωλεία και την αρχιτεκτονική κήπων και τοπίων.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών, αξίζει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια €, αντιστοιχεί στο 18 % της συνολικής αξίας της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών περισσότεροι από 120 δισεκατομμύρια € και περίπου 550.000 εργαζόμενους.
 
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λουλουδιών στον κόσμο, βολβών και γλαστρών με φυτά (44% της παγκόσμιας παραγωγής). Ο διακοσμητικός τομέας έχει εκτιμώμενο κύκλο εργασιών ύψους20 δις €  στην παραγωγή, 28 δις € στο χονδρικό εμπόριο και 38 δισεκατομμύρια € στο λιανικό εμπόριο. Απασχολεί περίπου 650.000 άτομα.



ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δεκτή η πρόταση ΣΠΕΦ για τις έναντι τιμολογήσεις για φ/β


Δεκτό έγινε το αίτημα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), από τον Διαχειριστή του δικτύου, για την ορθολογικότερη τιμολόγηση των έναντι μηνών στο διασυνδεδεμένο σύστημα για τα μη τηλεμετρούμενα Φ/Β πάρκα έως 100 kWp.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνει ο ΣΠΕΦ, «σύμφωνα και με την εισήγηση του Συνδέσμου, οι έναντι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα τιμολογούνται προς παραγωγή 150 kWh/kWp εγκατεστημένης ισχύος.
Έτσι το εισόδημα των παραγωγών κατανέμεται δικαιότερα ημερολογιακά κατά μήκος του έτους, αποφορτίζονται οι πληρωμές των εκκαθαριστικών μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου και μειώνεται η επιβάρυνση της λογιστικής υπερημερίας των εν λόγω παραγωγών, οι οποίοι και ανέμεναν την πληρωμή των δύο αυτών μηνών για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων αναγκών τους. Η εφαρμογή της νέα κατανομής εκκινεί από τον προσεχή Μάρτιο. Οι χειμερινοί έναντι μήνες (Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος) παραμένουν στα 100 KWh/kWp.
Υπενθυμίζεται πως η λύση είναι μεταβατική και μέχρι να εφαρμοστεί η μηνιαία τηλεμέτρηση και σε αυτή την κατηγορία Φ/Β εγκαταστάσεων του ηπειρωτικού συστήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ».

πηγή: energypress.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Πώς το ηλεκτρονικό εμπόριο μετατρέπει αγρότες σε... εκατομμυριούχους στην Κίνα

Πώς το ηλεκτρονικό εμπόριο μετατρέπει αγρότες σε... εκατομμυριούχους στην Κίνα. Οι «διψασμένοι» καταναλωτές και οι ευκαιρίες για υπερκέρδη. Ξεπερνούν το 1 εκατ. τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο κάνουν δεκάδες αγρότες στην Κίνα καθώς η εκτίναξη του e-commerce έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες.
«Οι Κινέζοι που μπαίνουν στο internet διψούν για προσφορές και αυτό έχει οδηγήσει αγρότες, όπως ο Liu Yuguo, σε κέρδη εκατομμυρίων», σημειώνει ο ρεπόρτερ των FT.
Μόνο στο site ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, τα ηλεκτρονικά καταστήματα που εδράζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν διπλασιαστεί και ξεπερνούν πλέον το ένα εκατομμύριο.
Πολλά χωριά στην Κίνα έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις υψηλές προοπτικές κερδών.
Οι εκεί επιχειρηματίες, όπως ο Yuhuo, ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα των καταστημάτων taobao, όπως λένε τα e-shops, σε σχέση με το παραδοσιακό εμπόριο. «Παλαιότερα, για να διατηρήσεις ένα κατάστημα, έπρεπε να έχεις κεφάλαια γιατί πολλοί πελάτες δεν πληρώνουν με μετρητά. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν προσφέρουν τέτοια επιλογή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε επιχείρηση τέτοιας κλίμακας εάν δεν ήταν online.

Δείτε σχετικό βίντεο


πηγή: euro2day.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Προχωρά η αναθεώρηση της οδηγίας για τον καπνό


Το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων θα καταλαμβάνουν εικόνες με προειδοποιήσεις για την υγεία, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα καπνού λιγότερο ελκυστικά για τους νέους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη σημερινή οδηγία για τον καπνό το οποίο εγκρίθηκε, σε πρώτη ανάγνωση, την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν βοηθούν στο σταμάτημα του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα πολλών ετών εργασίας στο πλαίσιο έντονων πιέσεων από την καπνοβιομηχανία καπνού και διάφορες ομάδες συμφερόντων. Τα νέα μέτρα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον έλεγχο του καπνού, και θα αποτρέψουν την επόμενη γενιά από το να αρχίσει το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά - όχι οι ενήλικες - είναι που αρχίζουν το κάπνισμα: η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18α γενέθλιά τους», δήλωσε η εισηγήτρια ευρωβουλευτής από το Ηνωμένο Βασίλειο Linda McAvan, της ομάδας των Σοσιαλιστών, η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές.

Στα δύο τρίτα του πακέτου οι προειδοποιήσεις για την υγεία

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Το νέο κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας. Οι νέες προειδοποιήσειες για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εικόνων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν.

Είτε φάρμακα είτε προϊόντα καπνού τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και να διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία. Αν ταξινομούνται ως προϊόντα καπνού, η μέγιστη περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/ml.

Τα επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευθούν. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά, να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, και να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού αναφορικά με τη διαφήμιση.

Απαρίθμηση των προσθέτων και απαγόρευση των αρωμάτων/γεύσεων

Με το κείμενο απαγορεύονται τα αρώματα/γεύσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τα μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων. Η μινθόλη θα απαγορευθεί από το 2020 και μετά.

Θα απαγορευθούν ορισμένα πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την καπνοβιομηχανία να προβεί σε συμπληρωματικές μελέτες εν όψει της κατάρτισης ενός «καταλόγου προτεραιότητας» για τα πρόσθετα. Τα πρόσθετα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καπνού, όπως η ζάχαρη, δεν θα απαγορευθούν.

700.000 νεκροί ετησίως στην ΕΕ

Δώδεκα χρόνια αφότου η σημερινή οδηγία τέθηκε σε ισχύ, το κάπνισμα παραμένει η κύρια - αποτρέψιμη- αιτία θανάτου στην ΕΕ, από την οποία πεθαίνουν περίπου 700.000 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Με τα χρόνια, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή του καπνίσματος συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που καπνίζουν από το 40% στην ΕΕ των 15 το 2002 στο 28% στην ΕΕ των 27 το 2012.

Τα επόμενα βήματα

Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 14 Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα προϊόντα καπνού εντός δύο ετών από την ημερομηνία που η αναθεωρημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες:



Επίσης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.ec.europa.eu/revisingtobacco


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ