Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ζητούν αναμόρφωση του συστήματος δακοκτονίας



Σε επιστολή τους προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Απόστολος Λουλουδάκης και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Σταυρουλάκης και Εμμανουήλ Κουλούρας αναφέρουν:
"Όπως είναι γνωστό, η ελαιοκομία αποτελεί μια ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για την περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.
Ειδικότερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της γενικευμένης κρίσης, η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και η προστασία της αγροτικής παραγωγής αποτελούν ζητήματα που μας απασχολούν σε προτεραιότητα.
Είναι απαραίτητο να ξανασχεδιαστούν οι δράσεις προστασίας της αγροτικής παραγωγής και να τηρείται με ευλάβεια η κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την πρόληψη ασθενειών, όπως είναι η δακοκτονία.
Δυστυχώς, η ανεπάρκεια, η έλλειψη ελέγχου της δράσης και η μη ύπαρξη συμπληρωματικών μέτρων - ενώ έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι δεν αρκεί - έχουν σήμερα ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 50% της αγροτικής παραγωγής μετά την προσβολή του δάκου κατά τις ευνοϊκές γι αυτό συνθήκες των τελευταίων μηνών..
Οι αγρότες παραγωγοί που κατά τον προηγούμενο χρόνο δεν είχαν ελαιόκαρπο να συλλέξουν, ευελπιστούσαν στην ελαιοσυγκομιδή της φετινής χρονιάς που εξελισσόταν ικανοποιητικά έως και τις αρχές Οκτωβρίου.
Σε επικοινωνία που είχε ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Κος. Λουλουδάκης, με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Χερσονήσου αλλά και με την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας υπεύθυνης για τη δακοκτονία, επισήμανε την κακή ποιότητα του συστήματος  και τους κακούς χειρισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής.
- Το σύστημα της δακοκτονίας κρίνεται απόλυτα ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και γραφειοκεντρικό.
- Οφείλουμε να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα και να προστατέψουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας και το εισόδημα τους.
- Οφείλουμε με τις ενέργειες μας να ενθαρρύνουμε τους νέους αγρότες να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη γεωργία και τη γή τους.
- Οφείλουμε να βάλουμε στοπ στις περικοπές πόρων για την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής.
- Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη ζημία και την αιτία που την προκάλεσε (δακοκτονία).
- Οφείλουμε να αποζημιώσουμε τους αγρότες που πλήγηκαν από την ανάπτυξη του δάκου ως αποτέλεσμα της κακής, ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.
- Ενθαρρύνουμε τους νέους επιστήμονες σε συνεργασία με τους αγρότες του τόπου να  οργανωθούν στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας και να αναλάβουν υπεύθυνα αυτό το έργο, που θα προστατεύσει την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών και θα εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον και την τοπική ανάπτυξη.
- Προτείνουμε να εξαιρεθούν από το τέλος δακοκτονίας οι περιοχές που πλήγηκαν και να αποζημιωθούν οι αγρότες για την καταστροφή που αποδεδειγμένα έχει συντελεστεί".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου