Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μειωμένη η παραγωγή εσπεριδοειδών σε Ελλάδα και ευρύτερη Μεσόγειο


Όπως γνωστοποιήθηκε από την CLAM κατά την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε 16 και 17 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη, ανακοινώθηκαν τόσο ο απολογισμός της περιόδου 2013/2014 όσο και οι προβλέψεις της παραγωγής και εξαγωγής 2014/2015 των χωρών της Μεσογείου, όπως παρουσιάσθηκαν από τα μέλη της CLAM.
Η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών την εμπορική περίοδο 2014/2014 αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη ( -7% ), μετά από το ρεκόρ των 22,5 εκατ τόνους της περιόδου 2013/14, ύψους περ.21,0 εκατ. τόνων.

Η μείωση οφείλεται στην σημαντική πτώση 10% – 14% των Ελληνικών και Ισπανικών καλλιεργειών και ειδικά σε μια μεγάλη ύφεση στην Ιταλική παραγωγή που θα μειωθεί κατά -24%.

Η μικρή αύξηση του 4% της Τουρκίας και η πιο αισθητή της Κύπρου (13%)  και Ισραήλ (20%) θα μετριάσει μόνο την συνολική μείωση.

Τα πορτοκάλια θα επηρεαστούν περισσότερο και η παραγωγή τους θα μειωθεί κατά -10%, σχεδόν στα επίπεδα του 2012/13. Εντούτοις η αναμενόμενη συγκομιδή των 11,4 εκατ τόνων είναι εκ των μεγαλυτέρων. Αντίθετα στα μανταρινοειδή (ευκολοξεφλούδιστα)  παρατηρείται μια σταθερότητα (+1,1%) ενώ στα λεμόνια  υπάρχει μείωση (-6%) και περισσότερο στα γκρέιπ φρούτ (– 18,5%) δηλαδή  στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών λόγω μαζικής εκρίζωσης (570.000 τ. )

Οι εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σταθερές περίπου σε 8,0 εκατ τόνους, παρά τη μείωση της παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων  του Ρωσικού εμπάργκο, δεομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των εσπεριδοειδών στον κόσμο. Η Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και η Κίνα θα επωφεληθούν αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στην αγορά αυτή. Η απαγόρευση αυτή είναι μια σοβαρή απειλή για ορισμένες χώρες παραγωγής και κυρίως των της Ε.Ε.

Στην χώρα μας η παραγωγή αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένη (-10,2%) και προβλέπεται να ανέλθει σε 1.059 χιλ τόνους έναντι 1.179,5 τόνων πέρυσι.  

Όπως δήλωσε ο κ Γ Πολυχρονάκης ,ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS: «Οι προοπτικές εξαγωγών της χώρας μας είναι αισιόδοξες, παρά τον ανταγωνισμό που αναμένεται σκληρός και παρά τα προβλήματα λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και των αναμενομένων μειωμένων τιμών στις Ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να υπάρξει αυστηρή τήρηση και επιτήρηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των εξαγόμενων εσπεριδοειδών (πορτοκαλιών και μανταρινιών), προκειμένου να διατηρήσουμε την θέση μας στις καταναλωτικές αγορές και βεβαίως να απαιτήσουμε από την Ευρ Ένωση να επιτηρήσει με την ίδια αυστηρότητα την τήρησή τους και στα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και φυτουγειονομικών κανόνων»


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου